Роботи конобари добијају отказе :: Semberija INFO ::

 

Роботи конобари добијају отказе


Роботи су будућност. Да, али како за кога. У одређеним секторима, њихова доминација неће доћи ускоро - ако се уопште икада и деси.

Компаније испробавају аутомате за послуживање хране у ресторанима, доставу на кућну адресу или обављање послова у продавницама, дјелимично у нади да ће тиме ублажити недостатак радника. Али, неки од тих робота - окренутих ка потрошачима - не пролазе "пробни тест".

Међу разочаранима је и свјетски познати ФедЕx, који је прошлог мјесеца рекао да искључује свог робота по имену Роксо (Роxо), како би дао приоритет неким другим опцијама. Такође у октобру, Амазон је рекао да завршава теренска тестирања Скаута (Сцоут), свог робота за кућну доставу, након што је сазнао да неки аспекти његовог "јединственог искуства испоруке не задовољавају потребе купаца", рекла је портпаролка компаније.

Према писању WСЈ, ДоорДасх је током љета навео да гаси свој бизнис Цхоwботицс - најпознатији по Салију (Саллy), роботу који прави салате. Посао је угашен након 18 мјесеци од куповине Салија.

"Иако смо стекли драгоцјене увиде у то како да боље служимо овом тржишту, закључили смо да наш тренутни приступ не испуњава наше веома високе прагове за наставак улагања", рекао је портпарол ДоорДасх-а.

Ипак, када је ријеч о употреби робота на тржишту рада, слика није црна или бијела, већ су искуства и мишљења доста подијељена. Много тога зависи од саме бранше.

Док се неке фирме надају да би све већи број робота могао да им помогне, не само да преброде недостатак радника, већ и да убрзају радне задатке, побољшају корисничку подршку и позиционирају своје брендове као иновативне и напредне, неке друге фирме не виде исте бенефите, већ се заустављају и враћају на "мање напредну" технологију, која им је често и исплативија.

Тренд увођења машина у посао је посебно примјетан у угоститељству, међутим, неки ресторани - попут ланца брзе хране БургерФи - схватили су да им се робот-конобар не исплати на дуже стазе. Имали су машину Пети (Паттy), која је одушевљавала госте, али је њена примјена на 120 локација била прескупа. Додатно, испоставило се да Пети није довољно убрзала ствари да би се "задржала".

Ипак, упркос мјешовитим рецензијама, прошле године је продато око 120.000 робота у услужном сектору за обављање задатака од транспорта преко услуживања па до усисавања, извијестило је Међународно удружење роботике.

Има, наравно, и доста задовољних. Међу њима је Wхите Цастле који има робота Флипија (Флиппy 2), задуженог за пржење хране. Флипи ради у четири кухиње, а ланац има више од 350 ресторана брзе хране, и план је да буде запослено још оваквих машина - на 100 додатних локација. Осим помфрита, Флипи прави и колутиће лука.

Продавница СхопРите је такође уврстила робота међу своје "особље", а овај регионални ланац прехрамбених производа користи робота Талија (Таллy) на својих 20 локација, чији је задатак да "путује" ходницима и скенира залихе производа, празне полице или артикле стављене на погрешно мјесто.

Компанија Цхили’с Грилл & Бар је имала помагача по имену Рита, који је распоређивао госте, служио храну, премјештао столове и чак певао рођенданску пјесму. Али...

Након само четири мјесеца откако је ресторан уврстио Риту са 10 пробних локација на још 51 мјесто, донијета је одлука да се њена помоћ укине. Једноставно, ријешили су да новац преусмјере на неке друге ствари, као што је улагање у кухињску опрему која треба да смањи вријеме кувања.

Такође, одлучили су да више инвестирају у сајт за наручивање хране. Цхили’с Грилл & Бар се надао да ће Рита смањити оптерећење које осјећају конобари, али је открио да су роботи, заправо, исувише спори да би пратили ток услуге.

Портпаролка компаније је рекла да су "машине и даље склоне да забрљају основне задатке", те да им је често потребан надзор у окружењима гдје има много људи: ту се мисли на продавнице, али и улице/тротоаре.

WСЈ даље пише да је њихов успјех у јавном окружењу, углавном, још увијек ограничен на предузећа као што су хотели (услуга у лукс собама) или барови (прављење коктела).

​Дакле, упркос "корпоративном ентузијазму" за роботе - на рачун тога што могу да раде неограничено, без боловања и пауза и без плате или губитка снаге/способности - купци нису нужно срећнији када виде машину умјесто особе. Неки чак кажу да је вријеме да се престане с "елиминацијом људи".

Скоро 60% анкетираних посетилаца Цхили’с Грилл & Бар-а рекло је да Рита није побољшала њихово опште искуство у ресторану.

А ево и још једне мане: робот Серви којег користи ресторан Рацхел’с Китцхен из Лас Вегаса не може да изађе напоље јер сунце омета његов навигациони систем. Дакле, не може да се примијени на локацијама на отвореном. Осим тога, јесте помогао особљу око преношења хране до столова, али је и гријешио: није добар у враћању прљавих послужавника у судоперу, нити може да отвори врата, преноси

(Телеграф)