“МЕРЦЕДЕС” ЗАВРШАВА СВОЈУ ЕРУ ДИЗЕЛАША И БЕНЗИНАЦА :: Semberija INFO ::

 

“МЕРЦЕДЕС” ЗАВРШАВА СВОЈУ ЕРУ ДИЗЕЛАША И БЕНЗИНАЦА


Foto: Ilustracija
Како ствари данас стоје, Е-класа са својим дериватима је посљедњи модел “Мерцедес-Бенца” направљен на чистој платформи мотора с унутрашњим сагоревањем.

Најкасније до 2030. “Мерцедес” намјерава да производи само електрична возила, барем тамо гдје то тржишни услови дозвољавају, а то је у овом случају Европа, рекао је шеф развоја “Мерцедеса” Маркус Шафер.
 
До сада су се С и Ц-класа такође базирале на овој платформи и биће укинуте на крају моделских циклуса, вјероватно чак и прије 2030. године.

Нова и посљедња генерација пословне лимузине биће представљена крајем године, а на тржиште ће стићи на прољеће. Сви сљедећи модели из 2024./2025. се базирају на архитектурама које су посебно дизајниране за погон на батерије. Е-класа се под овим именом производи од 1993. и поуздан је бестселер.

Истовремено, број варијанти мотора ће се смањити увођењем Еуро 7 стандарда емисије. Према Шаферовим ријечима, престаје сарадња с “Реноом”. Французи неће више бити у игри за развој мотора за компактна возила. “Мерцедес” ће произвести глобални мотор у сарадњи с кинеским Гилијем, пише Блиц.
 
(Блиц)