Магазин :: Semberija INFO ::

 

10 намирница које највише иритирају желудац


Желудац треба третирати као Ферари, а не као буре, кажу стручњаци, јер када тијело добија право "гориво" радиће ефикасније.

Организму треба обезбиједити здраву исхрану, уз праву мјешавину угљених хидрата, масти, протеина, воде, соли, витамина и растворљивих и нерастворљивих влакана, а све су то услови који ће спречити пробавне сметње.

Храна нам обезбјеђује неопходне хранљиве материје, даје нам енергију и чак може да нам помогне да се одбранимо од болести. Али, те предности не важе за све намирнице. У ствари, у неким случајевима је сасвим супротан ефекат – одређене намирнице заправо могу да изазову здравствене проблеме, упале, иритације и исцрпе нам енергију. Најгоре од свега је што конзумирање одређене хране у већим количинама може да оптерети једног од главних играча у процесу варења – желудац.

Ових 10 намирница сматрају се најгорим за стомак, изазивају надимање и отежавају варење.

1. Пржена храна
Пржена храна садржи много масти и може да изазове дијареју. Богати умаци, масни комади меса, намази од путера и кајмак такође могу да изазову проблеме. Стручњаци препоручују да се пржена храна замени печеном и лаганим сосевима, који садрже поврће умјесто путера или кајмака.

2. Цитруси
Будући да су богати влакнима и кисели су, неким људима цитруси могу да иритирају желудац. Избјегавајте поморанџе, грејпфрут и друго цитрусно воће ако имате проблема са стомаком.

3.  Вјештачки шећер
Уколико користет превише жвакаћих гума без шећера, направљене са сорбитолом, можете да добијете грчеве и дијареју. Храна направљена са овим вјештачким заслађивачем може изазвати те проблеме. Америчка Управа за храну и лијекове ФДА упозорава да можете да добијете дијареју ако једете 50 или више грама сорбитола дневно, иако чак и много мање количине наводно изазивају проблеме неким људима.

4. Превише влакана
Храна богата здравим угљеним хидратима, попут интегралних житарица и поврћа, добра је за варење. Али, ако почнете да их једете много, ваш пробавни систем може да има проблема са прилагођавањем. Резултат тога су гасови и надимање. Зато постепено повећавајте количину влакана коју једете.

5. Пасуљ
 Пасуљ је препун здравих протеина и влакана, али такође садржи и тешко сварљиве шећере који изазивају гасове и грчеве, а наше тијело нема ензиме који би могли да их разграде. Зато тај посао преузимаје бактерије у нашим цријевима, испуштајући пти томе гасове. Због тога се савјетује да се пасуљ потопи у воду најмање 4 сата прије кувања како би се ослободио неких проблематичних шећера.

6. Купус и његови "рођаци"
Поврће из породице крсташица, попут броколија и купуса, садржи исте шећере као и пасуљ због којих се у желуцу старају гасови. Ово поврће такође је богато влакнима што га може учинити тешким за варење. Ове намирнице много лакше је сварити ако се једу сирове, него куване, па уместо да кувате сладак купус, поједите салату од свјежег купуса.

7. Фруктоза
 Храна заслађена фруктозом, као што су газирани напици, слаткиши, воћни сокови, пецива… неким људима уопште не прија јер је тешко варе, што може да узрокује дијареју, надимање и грчеве.

8. Зачињена храна
Неки људи добију пробавне сметње или жгаравицу након што поједу зачињену храну, посебно када је у питању обилан оброк. Студије показују да љути састојак чили папричица, назван капсаицин, може да буде главни кривац за ове проблеме.

9. Млијечни производи
Уколико примијетите да млијечни производи изазивају дијареју, надимање и гасове након конзумације, можда је у питању нетолеранција на лактозу. То значи да немате ензим који вари шећер у млијеку и другим облицима млечних производа. Љекари препоручују избјегавање такве хране или коришћење пилуле која садржи ензим који недостаје.

10. Пеперминт
Ова расхлађујућа намирница може да опусти мишиће на врху стомака, што узрокује да се храна врати у једњак. А ако се то дешава често жгаравица је сјледећи проблем који слиједи. Слично се дешава и усљед конзумације чоколаде или кафе. Стручњаци кажу да је могуће смањити притисак који гура храну назад из желуца у једњак ако човјек скине вишак килограма, једе мање порције и не лежи након јела.


Новости