Догодило се на данашњи датум – 25. август :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 25. август


325. године – У Никеји је завршен Први васељенски црквени сабор који је сазвао римски цар Константин Велики. Никејски сабор осудио је различите јереси, посебно александријског свештеника Арија, успоставио доктрину о “светом тројству” и реформисао Јулијански календар.

1270. године – Умро је француски краљ Луј IX који је током владавине од 1226. године ојачао дотад слабу краљевску власт и предводио Шести и Седми крсташки рат.

1530. године – Рођен је руски цар Иван IV Васиљевич, познат као Иван Грозни. Надимак Грозни добио је због грубог начина на којим је сузбијао самовољу бољара. Основао је град Архангелск и припојио Сибир Русији, а за његове владавине почела је да ради прва штампарија у Русији (1553).

1718. године – Француски исељеници у Америци, у Луизијани су основали град Њу Орлеанс, по француском војводи од Орлеана.

1744. године – Рођен је немачки писац, филозоф и протестантски теолог Јохан Готфрид вон Хердер. Својим делом утицао је на немачки романтизам, посебно на младог Гетеа и књижевни покрет “Штурм унд дранг”. У збирку “Гласови народа у песмама” уврстио је и четири српске народне песме међу којима је “Хасанагиница” у Гетеовом преводу.

1819. године – Рођен је амерички детектив шкотског порекла Ален Пинкертон који је 1850. године основао Националну детективску организацију “Пинкертон”.

1822. године – Умро је енглески астроном немачког порекла Вилијам Хершел. Открио је 1781. године планету Уран, што му је обезбедило чланство, а потом и положај председника у Лондонском краљевском друштву.

1825. године – Уругвај је објавио независност од Шпаније.

1839. године – У Ужицу је основана гимназија. Ту гимназију похађали су неки од првака социјалистичког покрета у Србији крајем 19. и почетком 20. века: Радован Драговић, Димитрије Туцовић и Душан Поповић и друге истакнуте личности као што су Љубомир Давидовић и Милан Предић.

1842. године – У Крагујевцу су уставобранитељи предвођени Томом Вучићем Перишићем подигли буну сељака незадовољних повећањем пореза и оборили са власти кнеза Михаила Обреновића. Вучић је потом, као “предводитељ народа”, у Београду за кнеза прогласио Александра Карађорђевића. Михаило Обреновић поново је био кнез Србије од 1860. до 1868, када је убијен у Кошутњаку.

1867. године – Умро је енглески физичар и хемичар Мајкл Фарадеј, који је 1831. године открио закон електромагнетске индукције, а 1883. године два основна закона електролизе.

1875. године – Капетан Метју Веб је постао први човек који је препливао канал Ламанш.

1900. године – Умро је немачки филозоф пољског порекла Фридрих Ниче. Отац нихилизма, филозофије живота без сврхе и значаја, умро је ментално болестан и парализован од сифилиса. Његово дело значајно је утицало на филозофију 19. и 20. века. Најзначанија дела: “Тако је говорио Заратустра”, “С ону страну добра и зла”, “Воља за моћ”, “Случај Вагнер”, “Сумрак идола”, “Антихрист”, “Људско, одвише људско”.

1921. године – САД су потписале с пораженом Немачком мировни уговор, чиме је формално окончано ратно стање двеју држава у Првом светском рату.

1930. године – Рођен је шкотски филмски глумац Шон Конери који се прославио филмовима о тајном агенту Џејмсу Бонду сниманим према причама енглеског писца Јана Флеминга.

1940. године – Британско ратно ваздухопловство је у Другом светском рату бацило прве бомбе на Берлин. До завршетка рата 1945. на Берлин је пало око 80.000 тона савезничких бомби.

1944. године – Савезничке снаге су ослободиле Париз у Другом светском рату.

1961. године – Председник Бразила Жанио Квардос је после само седам месеци на том положају неочекивано поднео оставку, наводећи као разлог неидентификоване “окултне снаге”.

1964. године – Кенет Каунда је постао први председник Замбије.

1965. године – Снежна лавина која се сручила с глечера у швајцарским Алпима затрпала је 108 људи.

1972. године – Кина је први пут употребила вето у Савету безбедности УН и успротивила се пријему Бангладеша у светску организацију.

1989. године – После 12 година и шест милијарди пређених километара, амерички васионски брод без људске посаде “Војаџер 2” доспео је до планете Нептун и њеног сателита Тритон и послао на Земљу снимке тих небеских тела.

1999. године – На основу тајне оптужнице Хашког трибунала за злочине против човечности, у Бечу је ухапшен начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковник Момир Талић. Ухапшен је у сали у којој је у току био семинар о војној доктрини.

2000. године – У Београду је нестао Иван Стамболић, бивши председник Председништва Србије, близак пријатељ председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића крајем осамдесетих када је Милошевић почињао своју политичку каријеру, а потом један од његових највећих критичара. Тело убијеног Стамболића пронађено је 28.марта 2003. године на Фрушкој Гори.

2001. године – Мете-Марит Тјесем Хојби, самохрана мајка и бивша келнерица, удала се у Ослу за норвешког престолонаследника, принца Хакона.

2003. године – У Руанди су одржани први вишестраначки председнички избори од стицања независности 1962. године и скоро десет година од геноцида у тој земљи у којем је живот изгубило више стотина хиљада људи. На тим изборима победио је дотадашњи председник Руанде Пол Кагаме (бивши вођа побуне племена Тутси).

2003. године – У експлозији два аутомобила бомбе у Бомбају, финансијском центру Индије, погинуло је 52, а повређено најмање 150 особа.

2004. године – Јужноафричка полиција ухапсила је Марка Тачера сина бивше британске премијерке Маргарет Тачер, због сумње да је умешан у пуч у Екваторијалној Гвинеји. У договору са тужиоцима Тачер је признао кривицу, након чега је осуђен на четири године условно и 500.000 долара казне, чиме је избегао затвор.

2012. године – Умро је Нил Армстронг, амерички астронаут и први човек који је ступио на Месец. Био је командант америчке свемирске летелице Аполо 11 која се 20. јула 1969. спустила на Месец са људском посадом.


Едукација