ПИЦА НИКАДА НЕ МОЖЕ ДА ДОСАДИ, АЛИ ДА ЛИ ЈЕ ЗДРАВА? :: Semberija INFO ::

 

ПИЦА НИКАДА НЕ МОЖЕ ДА ДОСАДИ, АЛИ ДА ЛИ ЈЕ ЗДРАВА?


Foto: Ilustracija
Шта може бити укусније од сочне пице која је управо извађена из рерне и сервирана на прелијепом тањиру, украшена свјежим зачинским биљем? И немојте рећи да већ нисте огладнели.

Много волимо пицу и са сигурношћу можемо рећи да је ово права храна богова коју можете јести сваки дан, а ево и зашто.

Када неко каже да је пица лоша, не слушајте га. Много је здравија од типичне брзе хране попут хамбургера и помфрита који је пржен у прегрејаном старом уљу. Наравно, ријеч је о правој италијанској пици са квалитетним састојцима и умјереношћу у свему - дебљини теста и количини састојака. Овде имате и месо, и поврће са својим влакнима, и тесто које садржи много корисних материја, као и сосове, који често садрже зачинско биље које је благотворно за организам. Генерално, складиште елемената у траговима, ако је пица, понављамо, направљена у добром ресторану или код куће од квалитетних производа.

Она је укусна у сваком стању

Топла пица из рерне која мирише на зачине и топлину, или охлађена - пица је добра у сваком стању. Хладна пица је на неки начин још боља, барем има много обожаваоца. Када се сир стврдне, поприма сасвим другачији укус. Поред тога, када је хладна, нећете се умазати сосевима и погоднија је за јело.

Лако се припрема

Уопште није неопходно пратити рецепте еминентних италијанских кувара да бисте припремили укусну пицу. То је заправо врло једноставно јело. Тијесто се мијеси само неколико минута, затим треба да одстоји (у зависности од рецепта), затим треба додати босиљак, сјецкани парадајз и моцарелу, ставити у рерну 10-15 минута, и најједноставнија пица је спремна.

Пица брзо задовољава глад

Пица има прилично висок садржај калорија, од 240 до 300 кцал на 100 грама, а то је од 15 до 20% дневне потребе. Зато уживајте, али се контролишите како се не бисте угојили.

Може се наћи било гдје у свијету

Гдје год да одете, било да се ради о планини или врућим тропским градовима, тамо ћете највјероватније пронаћи пицерију. Можда неће бити свеприсутне кока коле и других ужитака савременог свијета, али пице ће увек бити у било којој количини. Главна ствар коју треба имати на уму је да локално становништво може ставити одређене састојке по свом нахођењу, тако да је најбоље прочитати састојке прије наручивања.

Нема непријатан мирис

У пици, сви састојци су избалансирани и допуњују једни друге како би створили добар укус. И, што је добро, после пице неће бити непријатног задаха који плаши саговорнике. Због тога, пицу можете појести прије састанка.

Приликом припреме пице тешко је прикрити јефтине састојке

Ако сте икада јели јефтину смрзнуту пицу коју треба поново загрејати у микроталасној пећници, онда знате колико је лошег укуса. Пошто се ради о једноставном јелу, тешко је прикрити неквалитетне састојке, па се пицерије труде да за припрему изаберу састојке бар просечног квалитета.

Пица никада не може да досади

Поврће, месо, сир, печурке - са разним варијацијама прелива, пица је једно од рјетких јела које никада не може да досади. А ако научите да је сами припремате, радићете то чешће него само викендом, преноси Прва.рс.
Било како било, много је реалније да би пицу ипак требало конзумирати повремено и то у некој најздравијој могућој варијанти.

(Глас Српске)