Трик да брзо зауставите штуцање :: Semberija INFO ::

 

Трик да брзо зауставите штуцање


Стара је и не нарочито добра фора да кад неко штуца треба да га препаднете да би престао. Ова је боља и има више смисла.

Штуцање настаје због грчења дијафрагме, мишића који одваја груди и стомак, и учествује у процесу дисања. До штуцања долази из различитих разлога, а може се зауставити једноставним триковима.

Штуцање заправо рефлекс који најчешће траје од неколико минута до неколико сати, а штуцају и бебе. Може настати због ниског нивоа угљен-диоксуда у крви, као и због иритације нерава, али и због низа других разлога као што су:

– брзо једење или пијење

– брзо удисање превише ваздуха,

– конзумација газираних пића или алкохола

– конзумација јако зачињене хране

– такозвано „гутање ваздуха“

– страх или стрес

– узимање дрога

– преједање

– узимање прехладног или преврућег пића

– нагла промена у температури простора

Штуцање најчешће траје неколико минута до пола сата, док неки људи могу да штуцају и неколико дана или неколико месеци. Чарлс Озборн је ушао у Гинисову књигу рекорда јер је штуцао 68 година без престанка.

Код дуготрајног штуцања се ради о штуцању које је последица одређеног стања или болести као што су: рак или тумор, упала плућа, хепатитис, иритација желуца, панкреатитис, а до штуцања често долази и након операције. Када се ради о дуготрајном штуцању, потребно је посетити лекара који ће пронаћи узрок проблема и покушати да га реши, а штуцање ће се потом повући. Ако се дуготрајно штуцање не третира, може доћи до проблема са спавањем, дехидрације, нервозе, проблема с исхраном и депресије.

Како зауставити штуцање?


Најпознатији трик за заустављање штуцања је задржавање даха, удисање у папирнату кесицу или конзумирање воде. Ево још неких савета:

1. Дисање – Правилне технике дисања могу помоћи у разним стварима, као код смиривања и решавања стреса, а биће добре и за заустављање штуцања. Тако се може дубоко удахнути и зауставити дах на десет секунди или наизменично удисати и издисати, бројећи до пет секунди. Дакле, удах, задржати пет секунди, те издах и задржати пет секунди.

2. Попити воде – Код пијења воде постоји више опција. Помоћи ће или брзо пијење воде или лагано пијење хладне воде, грицкање леда или конзумација воде са запушеним носом.

3. Узимање лимуна – Код појаве штуцања загризите лимун, а можете додати и мало воде у уста. Неки људи додају и соли на лимун. Уместо лимуна можете ставити на језик мало шећера, оставити га неколико секунди и онда прогутати. Може се на језик ставити и мало сирћета, задржати и прогутати.

4. Мењање фокуса – Штуцање може нестати само од себе када престанете да обраћате пажњу на ту радњу. Усредсредите се на гледање серије или читање књиге, кување или било коју другу активност. Стари трик је и да вас неко преплаши.

5. Колена на груди – Некима ће штуцање стати када колена приближе што више грудима и лагано се нагну у напред. Овим покретима се прави притисак на дијафрагму.


Нова.рс