Садња дуда - идеалан је чистач ваздуха и земље :: Semberija INFO ::

 

Садња дуда - идеалан је чистач ваздуха и земље


Усваја тешке метале из земљишта и подесан је за фиторемедијацију. Чисти градове од смога

Некада су се у сваком дворишту могла видјети стабла дуда у чијем се хладу одмарало и сладило слатким плодовима. То је листопадно дрво које достиже средњу висину од 10 до 20 м, а разликујемо неколико врста које најчешће препознајемо по боји плода и коре стабла.

Незрели плодови и листови садрже материју која је благо токсична за људе. Животни вијек стабла је до 100 година, а пејзажне сорте достигну 25 до 50 година.

Чува резерве питке воде

Осим што има укусне плодове, дуд је изузетан чистач загађеног ваздуха и земље. Када желимо ријешити проблем загађења и смога у градовима и очистити земљиште, његова садња показала се као идеално рјешења. Листови апсорбују много више ЦО2 и других загађивача из ваздуха него друге дрвенасте врсте. Поред тога, усваја карбон моноксид, флуороводоничну киселину, сумпор диоксид и друга једињења из смога.

Коријен је добро развијен и ствара подземни, густи сплет који одлично апсорбује присутне загађиваче. Изузетно је подесан за фиторемедијацију. Усваја тешке метале, а познат је као једна од ријетких биљака подесним за чишћење индустријских подручја.

Посљедњих година идентификована је његов значај у превенцији и контроли дезертификације. Даје велики допринос када је у питању десалинизација земљишта, као и код проблема очувања извора и подземних резервоара воде.

Саднице воле сунце


За садњу одаберите мјеста изложена сунцу, али да дрво не буде на удару вјетра. Погодују му иловаста, рахла земљишта која су добро дренирана. Због забарености долази до пропадања коријена.

Сухо и мљевено лишће бијелог дуда добро за хранидбу свиња?

Садња се обавља у јесен и прољеће. Дубина јаме је 50 цм, а величина 80x80 цм. На дно се ставља дренажни слој, а затим слој земље помијешан с ђубривима на који се полаже садница. Слој земљишта око саднице се добро угази како би се остварио што бољи контакт коријена и земље. Не заборавите залити посађене саднице.


Агроклуб