Догодило се на данашњи дан – 25.7. :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан – 25.7.


1822. године – Умро је немачки писац и композитор Ернст Хофман, диригент и режисер хамбуршке опере. По његовим новелама Жак Офенбах је компоновао оперу “Хофманове приче”.

1847. године  –  Ослобођени црни робови из Америке, прогласили су независну републику Либерију, у Африци, а истог дана 1862. године признале су је САД.

1867. године – Американац Лисјен Смит из Охаја патентирао је бодљикаву жицу.

1872. године – Језуити су избачени из Немачке, 99 година пошто је папа Клемент XИВ укинуо тај римокатолички ред.

1876. године – У бици код Литл Биг Хорна, индијанско племе Сијукса је, под командом поглавице “Лудог Коња”, победило јединицу Седме коњичке дивизије генерала Џорџа Армстронга Кастера. Кастер је погинуо заједно са сва 264 војника своје јединице.

1894. године – Рођен Гаврило Принцип, Члан организације Млада Босна који је извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

1900. године – Рођен је британски адмирал Луј Маунтбетн, први лорд Адмиралитета (1954) и последњи вицекраљ Индије (1947-1948).

1903. године – Рођен је енглески писац Ерик Артур Блер, познат као Џорџ Орвел, аутор романа “1984.” и “Животињска фарма”.

1920. године – У Вуковару је завршен Други конгрес Социјалистичке радничке партије Југославије, на којем су донети нови програм и статут и назив партије измењен у Комунистичка партија Југославије.

1925. године – У Ужице је стигао први воз, назван “ћира”. Престао је да саобраћа 1974. године, када је укинута пруга уског колосека.

1938. године – Даглас Хајд је инаугурисан за првог председника Ирске Републике.

1942. године – Британско Ратно ваздухопловство је у Другом светском рату засуло бомбама немачки град Бремен, важну поморску и подморничку луку.

1950. године – Нападом севернокорејских трупа на Републику Кореју (Јужну Кореју) почео је Корејски рат.

1959. године – СССР је предложио успостављање денуклеаризоване зоне на Балканском полуострву и у Јадранском мору.

1963. године – Премијер јужне конгоанске провинције Катанге, Моиз Чомбе приморан је да поднесе оставку.

1966. године – Југославија и Ватикан су обновили дипломатске односе.

1975. године –  Председница Владе Индије, Индира Ганди прогласила је ванредно стање да би зауставила кампању за њено повлачење са власти. Ухапшени су лидери опозиције, синдиката и интелектуалци.

1975. године – Мозамбик је, после 477 година, стекао независност од Португалије, а први председник постао је Самора Машел, лидер Фронта за ослобођење Мозамбика.

1988. године – У Луксембургу је потписана Декларација о успостављању званичних односа Европске заједнице и совјетског Савета за узајамну економску помоћ (СЕВ).

1991. године – Последње совјетске јединице напустиле су Чехословачку, 23 године после војне интервенције Варшавског пакта којом је прекинута реформистичка политика Александра Дубчека.

1991. године – Словенија и Хрватска прогласиле су независност од југословенске федерације. То је појачало напетост унутар федералне државе, која је у наредним месецима ескалирала у рат у Хрватској и у Босни и Херцеговини.

1993. године – Ким Кембл постала је прва премијерка Канаде.

1995. године –  Шеик Хамад бин Калифа Ал Тани државним ударом је збацио с власти свог оца, шеика Калифу, емира Катара.

1996. године – У експлозији камиона-бомбе у стамбеном насељу америчке војске код града Дахрана у Саудијској Арабији, погинуло је 19 Американаца и рањено 400 људи. За напад су оптужени припадници саудијске милитаристичке групе Хезболаха.

1997. године – Умро је француски океанограф Жак Ив Кусто. Конструисао је ронилачки апарат “водена плућа” (Аqуалунг) и филмску камеру за подводно снимање. Добитник је три Оскара, а за филм “Свет тишине”, који је снимио с француским режисером Лујом Малом, добио је “Златну палму” на фестивалу у Кану 1956. године.

1999. године – САД су понудиле награду од пет милиона долара за информације које би омогућиле хапшење ратних лидера босанских Срба и председника СР Југославије Слободана Милошевића, оптужених за ратне злочине.

2001. године – У Албанији је владајућа Социјалистичка партија прогласила победу на парламентарним изборима, упркос нередима који су за последицу имали затварање 15 изборних јединица.

2001. године – Индонежански председник Абдурахман Вахид допутовао је у званичну посету Аустралији, прву после 26 година, чиме је започела нова ера у односима тих двеју земаља.

2003. године – САД су замрзле финансијску имовину 55 бивших ирачких званичника, укључујући и Садама Хусеина.

2009. године – Умрла је америчка глумица Фара Фосет, поп икона 1970-их и звезда серије “Чарлијеви анђели”.


Едукација