Догодило се на данашњи датум – 24. јул :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 24. јул


1567. године – Шкотска краљица Марија Стјуарт приморана је да абдицира због антипротестантске политике. Наредне године побегла је у Енглеску где је затворена, а након 18 година тамновања оптужена је за учествовање у издаји и погубљена.

1701. године – Антоан да ла Мот Кадилац основао је на обали реке Мичиген трговачки центар Поншартрен, који се касније развио у град Детроит.

1704. године – Британске снаге под командом адмирала Џорџа Рука преузеле су Гибралтар од Шпанаца.

1783. године – Рођен је јужноамерички револуционар, војсковођа државник Симон Боливар. Ослободио је највећи део Јужне Америке од шпанске власти и био први председник Колумбије и Горњег Перуа, који је по њему назван Боливија.

1799. године – Наполеон је извојевао своју последњу победу у освајању Египта, потукавши турску војску код Абукира.

1802. године – Рођен је француски писац Александар Дима Отац, који се прославио авантуристичким романима са садржајем из француске историје. Најпознатија дела: “Три мускетара”, “Гроф од Монте Криста”, “Краљица Марго”.

1804. године – Српска потера предвођена Миленком Стојковићем ухватила је и погубила на дунавском острву Ада Кале београдске дахије Аганлију, Кучук Алију, Мулу Јусуфа и Мехмеда Фочића.

1824. године – Резултати првог испитивања јавног мњења у свету објављени су у америчкој држави Делавер уочи председничих избора у САД.

1828. године – Рођен је руски писац, књижевни критичар и револуционар Николај Чернишевски. Његово политичко деловање у царској Русији прекинуто је прогоном у Сибир. Залагао се да књижевност буде оруђе друштвене критике, а у делу “Шта да се ради” изнео је своје социјалистичко-утопијске погледе на друштво.

1883. године – Метју Веб, први човек који је 1875. године препливао канал Ламанш, утопио се приликом покушаја да преплива реку изнад Нијагариних водопада.

1923. године – У Лозани је потписан мировни уговор између Турске и савезничких сила којим се Турска одрекла свих нетурских територија које је изгубила у Првом светском рату, али је добила Једрене и источну Тракију, чиме су дефинитивно одређене границе европског дела турске државе.

1943. године – Бомбардовањем Хамбурга, савезничко ваздухопловство је у Другом светском рату почело операцију “Гомора”.

1946. године – САД су извеле прву подводну атомску пробу на коралским острвима Бикини у западном Пацифику.

1967. године – Француски председник Шарл де Гол завршио је свој говор у Монтреалу ускликом “Живео слободни Квебек”, што је изазвало оштар протест канадског премијера Лестера Пирсона. Де Гол је био приморан да скрати посету Канади.

1974. године – Константин Караманлис је, после седмогодишње владавине војне хунте, образовао у Грчкој прву цивилну владу и прогласио општу амнестију за све политичке затворенике.

1974. године – Умро је британски физичар Џејмс Чедвик, добитник Нобелове награде за физику 1935. године, који је 1932. открио неутрон, а касније (1943-45) радио на “Менхетн пројекту” развоја атомске бомбе у Лос Аламосу, САД.

1976. године – Амерички свемирски брод “Викинг 1” спустио се на Марс да испита да ли постоје могућности за живот на тој планети.

1980. године – Умро је британски филмски глумац комичар Питер Селерс, који се прославио филмом “Др Стренџлав” и серијом филмова о детективу Клузоу (Пинк Пантер).

1981. године – У кинеској провинцији Сечуан у поплавама је погинуло више од 700 људи, а милион и по је остало без домова.

1991. године – Умро је амерички писац, пореклом пољски Јевреј, Исак Башевис Сингер, добитник Нобелове награде за књижевност 1978. године. Сматра се најзначајнијим модерним писцем на јидишу, мада се његова дела појављују искључиво у енглеском преводу. Најпознатија дела: “Роб”, “Сатана у Горају”, “Мађионичар из Лублина”.

1993. године – Централна банка Русије саопштила је да ће у оквиру драстичне монетарне реформе предузете у борби против инфлације, из оптицаја повући све новчанице штампане пре 1992. године.

1996. године – У предграђу Коломба, главног града Шри Ланке, погинуло је 57, а рањено више од 500 људи у експлозији две бомбе подметнуте у приградски воз, за шта су оптужени тамилски побуњеници.

2000. године – Умро је француски филмски редитељ Клод Соте, који се прославио филмом “Врели асфалт”. За филм “Сасвим обична прича” освојио је 1980. године Оскара за најбољи страни филм.

2005. године – Умро је Ричард Дол британски научник који је први открио везу између пушења и рака плућа.


Едукација