ИЗБОРИО СЕ С БРОЈНИМ ИЗАЗОВИМА: ДИРЕКТОР ВОЛКСWАГЕНА НАПУШТА КОМПАНИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ИЗБОРИО СЕ С БРОЈНИМ ИЗАЗОВИМА: ДИРЕКТОР ВОЛКСWАГЕНА НАПУШТА КОМПАНИЈУ


Foto: Ilustracija
Компанија је у петак објавила да ће главног извршног директора Херберта Диеса замијенити Оливер Блум, шеф Фолксвагеновог одјељења Порше перформанси.

Фолксваген, други највећи свјетски произвођач аутомобила, није навео разлог Диесовог одласка. Но, извјештај Ројтерса који се позива на неименоване изворе каже да су породице Порше и Пиеч– које између себе поседују већину гласачких права у Фолксвагену– тражиле промјену на челу. Компанија није одмах одговорила на захтјев за коментар на те наводе.


ЦНН оцијењује да је ово био напоран и изазован мандат за Диеса. Преузео је управљање компанијом 2018, након скандала “диеселгате” који је компанију присилио да плати огромне америчке и европске казне за лажна очитања емисија штетних гасова.

Ипак, успио је да тај скандал стави “у ретровизор” компаније и фокус ставио на електрична возила више него многи етаблирани произвођачи аутомобила, позиционирајући Фолксваген у сами врх нове индустрије.

“Електрични фокус”

ВW је рекао да ће потрошити 89 милијарди евра у сљедећих пет година на развој електричних возила, око половине планиране потрошње у том раздобљу, а циљ му је да електрична возила представљају четвртину продаје до краја 2026.

Број батеријских електричних возила које је ВW продао готово се удвостручио 2021. на готово 453.000 на глобалном нивоу, чиме се смјестио на 3. мјесто иза само Тесле и Генерал Моторса.

– Херберт Диес одиграо је кључну улогу у унапређењу трансформације компаније. Група и њени брендови одрживи су за будућност; њене иновативне способности и моћ зарађивања су ојачани – рекао је Ханс Диетер Путш, предсједник управе компаније.

– Не само да је водио компанију кроз изузетно турбулентне воде, већ је и темељно применио нову стратегију – додао је.

(Блиц)