ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 15. ЈУН :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 15. ЈУН


Данас је сриједа, 15. јун , 166. дан 2021. До краја године има 199 дана.

1215 . - Енглески краљ Џон, назван Џон Без Земље, морао да попусти у сукобу с племством и потпише Велику повељу слобода у Енглеској (Магна царта либертатум), којом је ограничена власт краља и успостављена основа енглеске уставности и јавног права.

1467 . - Умро војвода од Бургундије Филип Добри, оснивач бургунданске државе која је у 15. вијеку била ривал Француској.

1520 . - Папа Лав Десети екскомуницирао из Римокатоличке цркве њемачког црквеног реформатора Мартина Лутера, осудивши његове тезе као јерес, што је у то вријеме значило казну гору од смртне, али је Лутер пред мноштвом задивљених посматрача спалио папску булу о искључењу. Послије тога његове реформе су прихваћене у већем дијелу Њемачке, а лутеранска верзија протестантизма се раширила и у многе земље западне Европе, посебно у Скандинавији, и стекла доста присталица у сјеверној Америци.

1752 . - Бенџамин Френклин извео чувени експеримент, подигавши у ваздух папирнатог змаја током невремена у Филаделфији, да би доказао да су муње заправо електрицитет.

1775 . - Конгрес америчких колонија побуњених против британске власти, тзв. Континентални конгрес, изабрао Џорџа Вашингтона за генерала и главнокомандујућег војске Уједињених колонија.

1843 . - Рођен норвешки композитор, пијаниста и диригент Едвард Хагеруп Григ, који је, инспиришући се националним фолклором, афирмисао норвешку музику у свијету. Посебно је значајан његов допринос развоју постромантичарске европске хармоније. Изразити лиричар, најбоља дјела је остварио у малим формама, попут клавирских минијатура ("Лирски комади"), 25 нордијских народних пјесама и плесова, свите "Холберг", "Поетичних музичких слика", хуморески, соло пјесама. Остала дјела: Клавирски концерт у А-молу, оркестарске свите "Пер Гинт", "Сигруд Јорсалфар", Гудачки квартет, Концерт за клавир и оркестар, три виолинске сонате, хорске композиције.

1862 . - Обијесни турски војници код Чукур-чесме у Београду убили српског дјечака Саву, а затим и официра и тумача који су предводили српску патролу, што је запалило варницу сукоба. Турци су потом са Калемегдана - покушавајући да силом очувају позиције у Србији - три дана бомбардовали Београд. Код Чукур-чесме је подигнут споменик погинулом дјечаку, дјело српског вајара Симеона Роксандића.

1882 . - Рођен румунски генерал и фашистички диктатор Јон Антонеску, током Другог свјетског рата савезник нацистичке Њемачке, због чега је послије рата осуђен на смрт и 1946. погубљен. По доласку на власт 1940. присилио је на абдикацију краља Карола Другог Хоенцолерна - који је 1938. такође завео фашистичку диктатуру - и прикључио земљу Тројном пакту.

1884 . - Рођен амерички филмски глумац Хари Ленгдон, један од најбољих комичара нијемог филма. У филмским бурлескама је најчешће тумачио улоге срамежљивих сањалица, обојене горчином и деструктивношћу. Филмови : "Силеџија", "Дугачке панталоне", "Троје су већ гомила".

1903 . - Скупштина Србије вратила Карађорђевиће на пријесто, изабравши за краља принца Петра Карађорђевића који је живио у изгнанству у Женеви. Избор је услиједио послије официрског "мајског преврата" 11. јуна 1903. (према Јулијанском календару, тада важећем у Србији, 29. Маја ), у којем је убијен краљевски пар Александар Обреновић и Драга Машин. Петар Први Карађорђевић је потом крунисан у Саборној цркви у Београду и - према угледу на Немањиће - миропомазан у манастиру Жича. Његова владавина је обиљежена развојем парламентарне демократије у којој је политичко тежиште пренесено с двора на парламент, размахом тржишне економије који је убрзао привредни развој земље, културним напретком и слободом штампе.

1904 . - Више од хиљаду људи, већином жена и дјеце, погинуло у близини Њујорка током пожара који је захватио брод "Генерал Слокам".

1907 . - Почела Друга хашка мировна конференција, на којој су 44 државе, укључујући Србију и Црну Гору, усвојиле 13 конвенција и једну декларацију, којима су први пут знатније кодификована правила међународног обичајног, посебно ратног права.

1910 . - Српски студент права Богдан Жерајић убио се послије неуспјелог атентата у Сарајеву на поглавара окупиране Босне и Херцеговине аустроугарског генерала Маријана Варешанина. Његова жртва била је примјер за револуционарну националистичку омладину из покрета"Млада Босна", која је 28. јуна 1914. организовала атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

1914 . - Рођен руски државник Јуриј Владимирович Андропов, совјетски лидер од 1982. до смрти у фебруару 1984. Од 1967. до 1982. био је предсједник Комитета државне безбједности, генерални секретар владајуће Комунистичке партије је постао у новембру 1982, послије смрти Леонида Иљича Брежњева, а предсједник Президијума Врховног совјета СССР у јуну 1983.

1919 . - У директном лету од Њу Фаундленда до Ирске, који је трајао десет часова и 12 минута, енглески пилоти Артур Браун и Џон Олкок први прелетјели Атлантик и за тај подвиг добили племићке титуле. У мају 1927. Атлантик је прелетио Американац Чарлс Линдберг, који је у авиону био сам.

1940 . - Армија нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату заобишла 360 километара дугу"Мажино линију", систем одбрамбених утврђења изграђен на источној граници Француске.

1969 . - Жорж Помпиду изабран за предсједника Француске.

1975 . - Кошаркаши Југославије на европском првенству у Београду освојили титулу првака побједом над репрезентацијом СССР.

1977 . - Адолфо Суарес и његова коалиција Демократског центра добили прве слободне изборе у Шпанији.

1982 . - Аргентинске снаге, које су покушале да окупирају Фокландска острва у јужном Атлантику, предале се Британцима, чиме је окончан рат у којем је на објема странама погинуло око хиљаду људи.

1988 . - Пакистански предсједник Зија ул Хак објавио да ће исламско шеријатско право постати врховни закон у Пакистану.

1992 . - Српски писац Добрица Ћосић, дугогодишњи дисидент под режимом Јосипа Броза Тита, изабран за првог предсједника Савезне Републике Југославије. На положају шефа државе није остао цио мандат - Савезна скупштина му је 1. јуна 1993. године, на иницијативу Српске радикалне странке, изгласала неповјерење, под оптужбом да је кршио Устав.

1992 . - Парламент Јапана одобрио ангажовање јапанских војника у иностранству, први пут након Другог свјетског рата.

1993 . - На сарајевском аеродрому потписан Споразум о прекиду непријатељстава између команданата Главног штаба Војске Републике Српске генерал-потпуковника Ратка Младића, команданта муслиманске војске пуковника Расима Делића и команданта Хрватског вијећа обране генерал - бригадира Миливоја Петковића.

1993 . - Поморске снаге НАТО-а и Западноевропске уније у Јадранском мору отпочеле примјену поморског ембарга УН против СР Југославије.

1994 . - Израел и Ватикан успоставили пуне дипломатске односе, послије историјског договора о међусобном признању и помирењу, послије вијекова сукобљавања Јевреја и римокатолика, током којих су Јевреји најчешће били жртва вјерске хистерије коју је подстицала ватиканска курија.

1995 . - Савјет безбједности УН изгласао Резолуцију о слању у бившу Босну и Херцеговину 12.500 припадника Снага за брзо реаговање.

1996 . - Умрла америчка пјевачица Ела Фицџералд, некрунисана краљица џеза, савршене технике, изванредне импровизаторске имагинације и широког гласовног распона. Чувена је по "скат" дијалозима са великим џез музичарима - попут Луиса Армстронга, Ђука Елингтона и Вилијама"Каунта" Бејзија.

1998 . - Србин Милорад Крнојелац, кога Хашки трибунал терети за ратне злочине на простору бивше БиХ, ухапшен је у Србињу у сектору под командом француске бригаде СФОР-а.

1999 . - Посљедњи југословенски војници, полицијске и паравојне снаге повукли се из Призрена.

1999 . - Сјеверна Кореја саопштила да је јужнокорејска ратна морнарица потопила један њен брод у сјевернокорејским територијалним водама Жутог мора, оптуживши Сеул да изазивањем првог поморског сукоба од окончања Корејског рата 1953. провоцира нови рат на подијељеном полуострву.

2000 . - Предсједник СПО Вук Драшковић рањен у својој кући у Будви, када су непознати нападачи пуцали са балкона.

2003 . - Коалиционе снаге ухапсиле бившег команданта ирачких ваздухопловних снага Хамида Раџу Шалаха ал Тикрита, који је био 17. на листи америчке војске најтраженијих Ирачана.

2003 . - Ватерполисти Србије и Црне Горе побједом над Хрватском 9:8 постали нови прваци Европе у ватерполу.

2004 . - Окружни суд у Српском Сарајеву прогласио кривим и осудио Нихада Машића на 17 година затвора за убиство старице Сафије Машић, повратника у Српско Горажде, 10. августа 2003. године.

(Независне)