ТЕТРИС СЛАВИ 38. РОЂЕНДАН :: Semberija INFO ::

 

ТЕТРИС СЛАВИ 38. РОЂЕНДАН


Foto
За људе одређеног узраста постоје видео игре које сви знају. Неке од њих су Пац-Ман или први Супер Марио Брос. Али не би била погрешна тврдња да је Тетрис, који 6. јуна пуни 38 година, можда и најпознатија игра од свих.

Ако је продаја метрика коју пратите, Тетрис је продат у више од 170 милиона копија на готово свакој платформи за игре и рачунаре коју можете замислити. Према неким листама, само Минецрафт, који се истално развија, је продао више.

Наравно, не може се говорити о заоставштини Тетриса, а да не поменете Нинтендо Гаме Боy конзолу, која је једна од најпознатијих на свијету. Технички, Тетрис је постојао пет година прије него што је упакован у сваки продати Гаме Боy - али огромна популарност конзоле означила је да је игра постала сензација скоро преко ноćи.
Тетрис је врста игре коју можете играти сатима, али не губи на свом шарму и ако играте само 10 минута. У Тетрису се такмичите против себе, покушавајуćи да очистите више линија или да постигнете бољи резултат него до тада. Та формула је била примамљива и дјеци и одраслима.

Хенк Роџерс, који сада води компанију Тетрис и први је открио игру на ЦЕС-у 1988. године, јасно је описао све када је Нинтендо представио своју идеју да лансира Гаме Боy са Тетрисом: "Ако желите да продате Гаме Боy малим дјечацима, онда на њега спакујте Марио. Али ако желите да продате Гаме Боy свима, онда на њега спакујте Тетрис".

Тетрис је можда свој легендарни статус великим дијелом постигао захваљујуćи Гаме Боy уређају, али игра је била доступна на рачунарима и на аркадним уређајима годинама прије него што је Гаме Боy уопште постојао.
Тетрис је креирао руски компјутерски инжењер Алексеј Пајитнов, са својим пријатељима Дмитријем Павловским и Вадимом Герасимовим. Објављена је 6. јуна 1984. године, а на крају је постала и прва компјутерска игра из Русије која је објављена на Западу, 1986.

Концепт игре чини само седам различитих тетримина, који падају са врха екрана на дно све веćом брзином. Могу се ротирати и потребно их је распоредити у комплетне линије, иначе ćе се нагомилати на врху екрана, чиме се игра завршава.

Пајитнов је за Дигитал Трендс 2015. рекао да је направио игру за само шест недјеља. Али то је било довољно да безброј ревизија и ажурирања игре завладају било којим уређајем са екраном у посљедњих 38 година. Током посљедњих неколико година виђали смо и бројна оживљавања и ревизије Тетриса, међу којима су многа у модерном руху.

Тридесет осам година касније, очигледно је да још увијек постоји глад за Тетрисом, а посебно јер су паметни телефони омогућили играње популарног налсова у покрету. Мало је вјероватно да ćе ико имати отпорност коју има Тетрис.

Као што је Роџерс рекао још 2015. године: "Ако екран има довољно тачака да га прикаже, Тетрис ćе бити на њему".

(Б92)