ВОДА ЈЕ УСЛОВ ОПСТАНКА ЖИВОТА НА ЗЕМЉИ :: Semberija INFO ::

 

ВОДА ЈЕ УСЛОВ ОПСТАНКА ЖИВОТА НА ЗЕМЉИ


Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом Уједињених нација у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обиљежава и значај овог дана је почео да расте.

 Овим даном Уједињене нације желе да подсјете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима свијета.

Вода има непроцјењив значај у еволуцији живог свијета. Вода практично представља услов опстанка живота на Земљи. Први облик живота настао је у води. Вода у свјетском океану представља природни регулатор температуре на Земљи. Вода омогућава узгајање пољопривредних култура, што је неопходан услов за производњу хране. Користи се и у осталим привредним активностима - водоснабдијевању, индустрији, саобраћају и другим дјелатностима. Глобална потрошња воде се повећава сваке године. Вода обухвата 2/3 Земљине површине и са запремином од 1,6 милијарди km кубних представља најраспрострањенију животну средину. Копнене воде чине само 0,5% свих водених пространстава на Земљи и распоређене су као површинске и подземне воде.

При употреби воде, неминовно је настајање отпадних вода. Оне морају да се адекватно пречишћавају да би се вратиле у природни водни ресурс.

Према статисци у свијету је 50% текућих вода трајно уништено. Најквалитетнију воду имају Финска, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија итд.

Човјеку је неопходно минимум 50 литара воде дневно - за пиће, прање, кување и санитарије. Још 1990. године милијарду људи на планети није имало тај минимум.

Поводом Свјетског дана вода данас у бијељинској Гимназији ЈУ ,,Воде Српске" Бијељина и ЈУ Гимназија ,,Филип Вишњић" Бијељина организују Округли сто с циљем едукације млађих генерација о значају очувања вода.