"НИЈЕ ЗА СВАКИ ДАН" НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА НА ПОСЉЕДИЦЕ ДУГОТРАЈНЕ КОНЗУМАЦИЈЕ СИРА :: Semberija INFO ::

 

"НИЈЕ ЗА СВАКИ ДАН" НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА НА ПОСЉЕДИЦЕ ДУГОТРАЈНЕ КОНЗУМАЦИЈЕ СИРА


Foto
Многе намирнице користимо у свакодневној употреби, а често нисмо упознати са посљедицама њиховог дужег конзумирања.
 
Једна од њих је свакако и сир. Иако има доста погодности, свакодневна конзумација сира лоше утиче на организам.

Он је здрав и омиљен производ многих, ипак, мало ко зна да и он има непожељне ефекте.

Руски дијететичар и нутрициониста Андреј Бобровски открива шта ће се десити са тијелом уколико га једете сваки дан.

– Постоји много различитих врста сирева које садрже пуно масти и није пожељно да их једете сваки дан – каже Андреј Бобровски, професор медицинског факултета у Санкт Петербургу, наводи Мондо.

Превише сира може довести до развоја атеросклерозе (болести запушених артерија), хипертензије и других кардиоваскуларних болести, као и уролитијазе (појаве камена у шупљинама уролошких органа), објаснио је он.

– Сир није производ за свакодневну конзумацију јер има довољно калорија, а осим тога, садржи лоше масти и лош холестерол – рекао је доктор.

Састав многих врста сира укључује велику количину соли, која такође представља пријетњу за тијело, додао је он. Ако особа није спремна да искључи овај производ из своје свакодневне исхране, требало би да ограничи његову употребу до одређене границе.

– У умјереним количинама, сир је користан и јача имунитет. Он је млијечни производ богат комплетним протеинима и аминокиселинама. Доприноси добром функционисању цијелог организма, а поред тога, сир је вриједан извор калцијума и витамина Б. Истовремено, витамин Б12 који се налази у производу чини га посебно корисним зими. Сир је извор витамина Б, посебно Б12, а ово је нека врста претече хормона задовољства, хормона среће – серотонина. Зими, када су дуге ноћи, а кратки дани у јануару и фебруару, витамин Б12 се нормализује. Дјелује као средство за превенцију депресије, која је повезана са недостатком сунчаних дана – рекао је нутрициониста.
 
(Српска Инфо)