КАКО ДА ПОДИГНЕШ НИВО ЕНЕРГИЈЕ БЕЗ КОФЕИНА? :: Semberija INFO ::

 

КАКО ДА ПОДИГНЕШ НИВО ЕНЕРГИЈЕ БЕЗ КОФЕИНА?


Сви осјетимо у току дана пад енергије. У таквим ситуацијама обично посежемо за шољом кафе, која нам обично подигне ниво енергије. Али, постоје и неки други начини како да подигнеш тонус и будеш продуктивнији.

Ево шта све може бити замјена за кафу:

Пронађи нешто што ће те насмијати
Брзи предах у којем ћеш се осјећати енергичније и са више мотивације? Пронађи нешто чему ћеш се насмијати, било да се ради о смијешним видеима или мимовима. Једна студија је проучавала откуцаје срца и потрошњу енергије људи који су били забављени и открила да искрен смијех може повећати и једно и друго. Истраживања такође показују да смијех може ублажити стрес, снизити крвни притисак, побољшати твоје расположење и повећати ендорфине – баш као и лагани тренинг.

Изађи у шетњу и на чист ваздух

Када осјетиш да ти се очи склапају, затвори лаптоп и иди у шетњу. Не мора бити дуго – чак 10 или 15 минута је довољно да добијеш лијепу дозу енергије. Истраживачи су открили да су ови кратки интервали активности, попут ходања уз и низ степенице, били ефикаснији у повећању нивоа енергије код људи с хроничним недостатком сна.
 
Изађи барем ван канцеларије или куће, чак и само 5 минута. Низ студија објављених у Јоурнал оф Енвиронментал Псyцхологy открило је да боравак напољу чини да се људи осјећају живљима и енергичнијима. Изађи напоље да удахнеш свјеж зрак и добијеш дозу витамина Д.


Слушај своју омиљену музику
Кад осјетиш да ти пада енергија, укључи неку своју омиљену музику, посебно ако је оптимистична и забавна. Истраживања су показала да је хемикалија допамина за добро расположење 9% већа код испитаника који су слушали музику у којој уживају. Узбуђујућа музика је најбоља за јачање будности и пажње, па свакако слушај нешто због чега ћеш пожељети да плешеш. Запјевај и заплеши, ако ти окружење дозвољава.


Помириши цитрус или уље менте

Држи залиху свјежих лимуна и/или наранџи у близини за поподневну поспаност – ако удахнеш један од ових цитрусних мириса, можеш побољшати своје расположење и учинити да се осјећаш спремним за остатак дана. У обзир долазе и есенцијална уља цитруса.

Такође, уље менте даје мало подстицаја – само га поњуши или стави мало на сљепоочнице. Одлично мирише и чини да се осјећаш мало живље. Можеш га чак и помијешати са есенцијалним уљем наранџе за појачање.

Прави редовне паузе или одријемај
Када имаш пуно тога да урадиш, вјероватно претпостављаш да мораш сјести и проћи кроз све што прије. Према Неw Yорк Тимесу, неки стручњаци вјерују да можеш бити продуктивнији/а на дуге стазе ако радиш у интервалима од 90 минута. Рад од 90 минута, а затим пауза, даје твом мозгу мало времена да се одмори и напуни, што је добро физички и ментално.

Понекад без пар минута сна умор не одлази. Ако си у прилици, одријемај 20-ак минута. Стручњаци кажу да је идеална дријемка од 10 до 30 минута, што може да побољша расположење, учини те буднијим и побољша когнитивне перформансе.