МАТИЧЊАК – ПРИРОДНО РЈЕШЕЊЕ ЗА БОЉИ САН И МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ :: Semberija INFO ::

 

МАТИЧЊАК – ПРИРОДНО РЈЕШЕЊЕ ЗА БОЉИ САН И МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ


Melissa officinalis или матичњак је веома занимљива биљка. Богата је љековитим својствима, а специфична је по томе јер има мирис лимуна, па се назива и лимунска трава. Богата је етеричним уљима, као и све биљке из породице уснатица. Воле топлу климу, па их налазимо на подручју око Медитерана и на подручју западне Азије. Код нас се, такође, успјешно гаји.

Веома је медоносна биљка и своје име може захвалити пчелама, јер латинско име рода Мелисса означава пчелу. Мед од матичњака је јако цијењен и популаран.

Листови ове биљке су јако богати Ц витамином, флавоноидима, фенолном киселином и осталим компонената које се боре против вируса који изазива херпес. Због своје ароме лимуна могу се користити у кухињи за припрему бројних јела, као зачин умјесто лимуна.


Лимунска трава или матичњак помаже код многих здравствених проблема као што су: анксинозност и остали ментални поремећаји, поремећај спавања, концентрације, пробаве, за зацјељивање рана, главобоља и зубобоља, као и код менструалних грчева.

Био је познат и у средњем вијеку, као биљка за јачање срца.

Матичњак добро дјелује сам, али је још бољи у комбинацији с осталим биљкама, па се тако добро слаже са валеријаном, камилицом или наном (ментом).

Што се сигурности тиче, труднице, дојиље, дијабетичари, те људи који користе лијекове за смирење требало би припазе када користе чај од ове биљке. Такође, они који имају проблем са хормонима штитне жлијезде не би требало да користе матичњак.

Semberija info