УЉЕ ОД РУЗМАРИНА :: Semberija INFO ::

 

УЉЕ ОД РУЗМАРИНА


Рузмарин додајемо разним јелима, али када од њега направимо мацерат, створићемо потпуно нов начин за коришћење овог вриједног зачина…

Рузмарин је зачин освјежавајућег мириса који храни, даје богат укус и чини свако јело бољим и здравијим.

Његово уље, такође, је цијењено због своје ароматичности у кулинарству, али и одличног дјеловања на здравље коже.

Осим за богатији укус многих јела попут салата, уље од рузмарина помаже да се уклони целулит и подстакне циркулација коже.

Рузмарин додајемо разним јелима, али када од њега направимо мацерат, створићемо потпуно нов начин за коришћење овог вриједног зачина.

Уље од рузмарина могуће је купити готово, али може да буде доста скупо, зато вам доносимо једноставан рецепт за припрему уља од рузмарина.

Домаће уље од рузмарина, такође, је врло јефтино за прављење, јер нам је потребан само свјежи рузмарин и уље по избору.
 
КАКО НАПРАВИТИ УЉЕ ОД РУЗМАРИНА?

За припрему мацерата од рузмарина потребна су само два састојка. Најдужи дио спремања заправо је вријеме чекања да инфузија буде готова.

Препоручљиво је користити свјежи домаћи рузмарин или га купити на пијаци, а можете да га и наберете на медитерану током топлијих мјесеци.

Треба вам:

– Свјежи рузмарин (количина довољна за пуну теглу)
– Хладно пресовано уље по избору (маслиново, сунцокретово)
– Чиста стаклена тегла

Прије него што почнете да правите уље од рузмарина, потребно је да га темељно оперете и  осушите на сунцу током цијелог дана.

Овај процес осигураће да у мацерату не буде воде и тако не дође до стварања плијесни. Затим суви рузмарин одвојите од стабљике и користите само ситне листиће. Напуните чисту и суву теглу рузмарином, али га немојте превише сабити.

Прелијте рузмарин уљем по избору и оставите један прст простора од врха тегле.

Чврсто затворите теглу, добро промућкајте уље и прекријте теглу папиром.

Теглу затим одложите покривену на сунчаном прозору и оставите да се мацерира 40-ак дана.

Сваких неколико дана промућкајте уље, а када је готово проциједите кроз газу.

Чувајте уље чврсто затворено (у фрижидеру) у боцама од тамног стакла до 6 мјесеци.
 
УЉЕ ОД РУЗМАРИНА У КУЛИНАРСТВУ

Мацерат или уље рузмарина можемо да користимо на безброј начина, попут сваког другог уобичајеног уља када је ријеч о кувању. Можемо да га додајемо разним рецептима како бисмо храни дали његов укус, на примјер у пецивима или тијесту за пицу и хљеб.

Ако га направимо у маслиновом уљу, биће идеалан додатак сваком предјелу уз сир и брускете. Такође, можемо дати нешто другачији укус омиљеним салатама и сличним јелима и обезбиједити бројне нутријенте које ово уље пружа.
 
УЉЕ ОД РУЗМАРИНА ЗА ЊЕГУ КОСЕ

Рузмариново уље може одлично да послужи за његу суве и оштећене косе. Од њега можемо да направимо паковање или да масирамо тјеме како бисмо подстакли раст косе и очували здравље власи. Пожељно је користити ово уље и код перутаве и суве косе, јер ће је нахранити и спријечити дехидрацију изазвану шампонима за косу.

Рузмариново уље одлична је помоћ сувој коси, па га можете нанијети два сата (или цијелу ноћ) прије прања косе за дубинску његу сувих дијелова.

За подстицање раста косе, благо загријано уље потребно је умасирати у власи минимум пет минута, а затим оставити да дјелује 30 минута прије прања косе.