Благодети маслиновог уља за здравље и љепоту косе и коже :: Semberija INFO ::

 

Благодети маслиновог уља за здравље и љепоту косе и коже


Чиме одржава младолики изглед, ботоксом или неком другом естетском корекцијом, већ годинама се питају сви, а Џенифер Лопез каже да је за њен младолики изглед заслужно маслиново уље.

Како тврди за моћ маслиновог уља је чула од мајке и баке које су се његовале управо овим састојком. Познато је да је чак и Клеопатра користила ово уље за његу коже и косе. Младоликост и увијек савршен тен је и Софија Лорен приписивала овом моћном уљу.

Да ли је заиста толико дјелотворно и моћно распитали смо се код стручњака. Ево шта дерматолози кажу о овом уљу:

Маслиново уље, како су показала бројна истраживања, може да спријечи прерану појаву знакова старења, али и да санира оштећења на кожи изазвана Сунчевим зрацима. Оно садржи антиоксидансе који се боре против оштећења која настају као посљедица дјеловања слободних радикала, али и састојак који се назива сквален који има високо хидратантно дјеловање.

Онемогућава губитак воде

Маслиново уље одржава кожу хидрираном, па зато она изгледа свјежије и здравије.

Чини кожу отпорнијом

Уколико наносите маслиново уље, штетне материје из окружења јој неће моћи ништа. Ово уље јача заштину баријеру коже и смањује иритације.

Спрјечава пријевремено старење

Маслиново уље обилује витаминима А, Д, К и Е, једнако као и скваленом, снажним антиоксидансом који нас штити од оксидације осјетљивих масних киселина и исушивања, а важан је састојак хидро-липидног слоја коже. Сви ти састојци заједно смањују оксидативни стрес на кожи, а он је главни кривац за пријевремено старење.

Има антибактеријско дјеловање

Истраживања су показала да маслиново уље има антибактеријско дјеловање, па се понекад може користити за лијечење бактеријских инфекција коже.

Како је најбоље користити ово уље?

Како бисте спријечили настанак бора, прије спавања нанесите на подручје око очију или усана неколико капи маслиновог уља.

Особе са сувом (али не осетљивом) кожом могу користити маслиново уље као базу за хидратантну маску. Помијешајте га са састојцима као што су бјеланце, мед или овсена каша и оставите двадесет минута на кожи, затим исперите. Таква маска кожу смирује, чини мекшом и хидрира.

Маслиново уље се може користити и за дубинску његу косе. Све што је потребно је да на крајеве ставите већу количину уља и тако преспавате. Ујутру косу оперите на уобичајен начин.

Ко не смије да користи ово уље?

Стручњаци се слажу да маслиново уље није добар избор за особе склоне акнама или за оне са зачепљеним порама. Наиме, масне киселине којима маслиново уље обилује су управо храна за бактерије које узрокују акне и гљивице.

24сата / Независне