Отјерајте јесењу депресију :: Semberija INFO ::

 

Отјерајте јесењу депресију


Научници су утврдили да је сезонска депресија заиста обољење, а она је најчешћа током јесењих дана, када се навикавамо на кишно и хладно вријеме. Уколико и ви спадате у групу људи којима расположење варира са првим данима јесени, добро прочитајте ове савјете.

Фокусирајте се на оно што се не мијења

Током промјене годишњих доба, сву пажњу усмјерите на једну ствар која је стална у вашем животу. Да ли су то добри односи са породицом, пријатељима или партнером или пак нека омиљена дневна рутина, није важно. Сву пажњу усмјерите на оно што се не мијења. Тако ћете осјетити да ипак имате контролу и да на нешто можете да утичете.

Физичка активност је обавезна

Добро је познато колико је физичка активност добра за изглед и здравље, али је једнако важна и за ментално стање. Лагана рекреација ће бити довољна да се поправи расположење.

Одржавајте контакт са драгим особама

Током хладног времена, већина нас радије изабере да остане код куће и погледа неки добар филм. Иако нам је свима ово потребно с времена на вријеме, имајте на уму да асоцијализација доводи до депресије. Стога, не игноришите позиве пријатеља и дружите се. С обзиром на ситуацију са пандемијом короне, дружење је сведено на минимум, али психолози кажу да и разговор телефоном има једнак ефекат на побољшање расположења.

Изаберите оно због чега ћете се данас добро осјећати

Запитајте себе сваког јутра због чега ћете бити срећни. Неке ствари не можемо да мијењамо, али на друге и те како можемо да утичемо. Сваки дан урадите нешто што вас усрећује, почастите се новим комадом одјеће, изведите пријатеља у биоскоп, крените у теретану… Размислите о томе која промјена би вас могла учинити срећнијим на дуже стазе.