Велико интересовање из Републике Српске за Осми театарски фестивал "Позоришно прољеће" у Шапцу који траје до сутра :: Semberija INFO ::

 

Велико интересовање из Републике Српске за Осми театарски фестивал "Позоришно прољеће" у Шапцу који траје до сутра


За Семберија инфо: Младен Василић

Сутра ће бити спуштене завјесе овогодишњег Осмог театарскоф фестивала "Позоришно прољеће", чији је домаћин чувено Шабачко позориште. По првим, прелиминарним оцјенама биће ово најбоља позоришна светковина одржана у граду на Сави у посљедњих десетак година.

Велики заљубљеник у театар, писац мноштва театарских представа и тридесетак романа, академик Драган Дамјановић, предсједник Српске краљевске академије научника и умјетника свједочи да је фестивал тријумфовао, већ, у свему, од квалитетних представа, сјајне организације, завидног интересовања публике, домаћинског дочека умнетника и гостију, по чему ће, без сумње, бити упамћен на многа љета.

-Директорка Шабачког позоришта, Александра Делић, са својом екипом, показала је да је Шабац био и остао град горостас што се позоришта тиче, и по својим и по избору представа које стижу на овдашњу сцену -каже академик Дамјановићм

. Слоган овогодишњег фестивала је ,,Човјекова судбина-снови и стварност“, а отворен је представом Народног позоришта Сомбор ,,Људи од воска“ Мате Матишића. Фестивалске дане испоштовали су, на најбољи могући начин, и званичници, градоначелник Шапца др Александар Пајић, државни секретар у Министарству културе Милорад Ивановић, државни секретар у Министарству привреде др Бобан Бирманчевић и предсједник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

-И ове године селектор Мирослав Мики Радоњић, на одговоран и професионалан начин, одабрао је пет врхунских представа које су обиљежиле домаћу продукцију од фебруара прошле до јануара ове године, како би на најбољи могући начин позоришну умјетност приближио публици. Тако да су пред љубитељима позоришта репрезентативне, садржајне и жанровски различите представе. Драго ми је што из године у годину помјерамо границе и нудимо нове погледе у свијету позоришне културе. Наставићемо са подршком културним пројектима у Шапцу, како бисмо доприњели афирмацији и свеопштем развоју културе у нашем граду- изјавио је градоначелник Александар Пајић.

У име потпредсједнице Владе и министарке културе Маје Гојковић,  државни секретар у овом министарству Милорад Ивановић поручио  је да је фестивал ,,Позоришно прољеће” постао препознатљив симбол не само Шабачког позоришта и културе овог града, него и наше земље.

 -Град с позоришном традицијом дугом 184 године и град Љубише Јовановића сасвим очекивано постаје сваког прољећа мјесто сусрета најбољих домаћих позоришних представа из претходних година. Тиме је заправо настављена богата фестивалска традиција заснована још у доба бивше Југославије, која је наставила да траје у нашем времену. Манифестација са јасном програмском концепцијом попут ,,Позоришног прољећа” показала је своју важност тиме што током трајања фестивала град постаје културна принестоница земље у којој је за време трајања манифестације све окренуто ка позоришту и култури - рекао је Ивановић.