Славни Харисон Форд напунио 78 година :: Semberija INFO ::

 

Славни Харисон Форд напунио 78 година


Био је Хан Соло, Индијана Џонс, Блејд Ранер, Бјегунац...Човјек који не може без акције ни у осмој деценији живота. Харисон Форд је глумац и продуцент који је играо десетке улога у животу. Али његови ће хероји остати у хроници заувијек Хан Соло из ,,Ратова звијезда“ и неустрашивог научника и ловца на благо Индиане Џонс.



Познати амерички глумац, истакнута личност снажног карактера и изразитих црта када је глума у питању, Харисон Форд данас прославља 78. рођендан. Рођен је 13. јула 1942. године у Чикагу, а вуче ирско њемачко поријекло са очеве стране, а са мајчине јеврејско. 

Средњу школу је завршио у Парк Риџу у родном мјесту, а затим одлази у Висконсин гдје на Рипон Колеџу уписује студиј филозофије и енглеског језика. На овом колеџу је похађао и часове глуме.   

Средином 70-их година прошлог вијека  сели се у Лос Анђелес у жељи да се посвети каријери глумца.  Филмски студио га је углавном користио за повремене улоге у телевизијским серијама, а појавио се и у пар филмова. Године 1970. добија улогу у филму Џорџа Лукаса ,,Амерички графити“. Филм је и финансијски и по критикама био велики успјех, те је Форду отворио многе могућности.

Једна од њих је и улога Хана Сола у ,,Ратовима звијезда“ (1977). Иако су сви који су радили на том филму, укључујући и режисера Лукаса, мислили да филм неће доживјети успјех, ,,Ратови звијезда“ су с временом постали  не само култни филм, већ и културолошки феномен - широм свијета ницали су клубови обожаваоца и имитатора, а реквизити из филма постали су јако тражена роба. 



Године 1980. глуми у наставку популарне франшизе (,,Империја узвраћа ударац“), а његов звјездани успон  наставља се улогом у филму Индијана Џонс у ком је  од 1981. године играо у четири наставка. Улога Индијане Џонс по некима је још и славнија од улоге Хана Сола у ,,Ратовима звијезда“.

Улога Индијане Џонса, авантуристе и археолога учинила је Форда култним глумцем који се више уопште није морао да бори за статус планетарне звијезде. Жене су за њим уздисале, дјеца га имитирала, а мушкарци му завидјели. 

Најпознатији филмови у којима је играо су ,,Амерички графити“, ,,Хероји“, ,,Звјездани ратови“, ,,Прислушкивање“, ,,Истребљивач“, ,,Свједок“, ,,Обала комараца“ и свакако ,,Млади Индијана Џонс“. Године 1985. Био је номинован за Оскара за најбољу мушку улогу у филму ,,Свједок“.

Семберија инфо - М. Решидовић