Вишњићеви дани у години великих и значајних годишњица :: Semberija INFO ::

 

Вишњићеви дани у години великих и значајних годишњица


У години великих и значајних годишњица, сабирајући важне моменте српске историје, књижевности и културе, Градски одбор СПКД „Просвјета” Бијељина и Град Бијељина, у сарадњи са градским установама и организацијама, организују манифестацију 25. „Вишњићеви дани” који ће трајати од 5. до 8. новембра 2018. године. Овогодишњи „Вишњићеви дани” биће у знаку стогодишњице завршетка Првог свјетског рата (1918-2018), 200 година од објављивања првог издања Српског рјечника Вука Стефановића Караџића (1818-2018), 140 година од рођења композитора Исидора Бајића, аутора опере Кнез Иво од Семберије. У претпрограму манифестације одржаће се такмичење рецитатора и бесједника (2. 11. 2018) и 9. сусрети младих пјесника „На Филиповим стазама” (3. 11. 2018).
        Програм ће почети у понедељак, 5. 11. 2018. године у 16,00 часова полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу и подизањем заставе „Вишњићевих дана” на платоу испред Народне библиотеке „Филип Вишњић” у Бијељини. Централна свечаност - свечана академија биће одржана истог дана у 19,00 часова у Центру за културу. Ове године о Филипу Вишњићу бесједиће госпођа Душанка Новаковић, члан Градског одбора СПКД „Просвјета” Бијељина.
        Програм манифестације ће обухватити: научни скуп Српско друштво и стогодишњица завршетка Великог рата, резултати и посљедице, изложбу о кнезу Иви и Исидору Бајићу, промоције актуелних издања, пјесничко вече, концерт класичне музике, фолклорно и гусларско вече (гости концерта: Анасамбл пјесама и игара Чернозјомочка из Русије), поетско - историјске часове у Међашима и Трнови, посјету Манастиру Тавна... Завршница програма ће обухватити додјелу награда ученицима и извођење монодраме „Вук Стефановић Караџић” (Љубо Божовић, по тексту Милована Витезовића). Покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Извор: СПКД "Просвјета" Бијељина