Промоција књига ''Песме'' и ''Песме за децу'', аутора Данила Чутурила :: Semberija INFO ::

 

Промоција књига ''Песме'' и ''Песме за децу'', аутора Данила Чутурила


 Градски одбор СПКД ''Просвјета'' Бијељина ће 26. септембра 2018. године у 19,00 часова у Музеју Семберије организовати промоцију књига ''Песме'' и ''Песме за децу'' аутора Данила Чутурила, а које су из штампе изашле у јулу ове године у издању Градског одбора. Збирке су издате постхумно, у сарадњи са ауторовим сином, г-дином Ненадом Чутурилом. О књигама ће говорити уредник, проф. др Цвијетин Ристановић и рецензенти, мр Љиљана Лукић и Душанка Новаковић. Позивамо вас да медијски пропратите овај догађај.


 
Биографија аутора:
Данило Чутурило рођен је 1906. године у Мостару, гдје је завршио основну и учитељску школу. Као млад учитељ почео је радити у Лици и до 1933. године службовао је у селима Широка Кула и Мотике. Потом прелази у Банију и у Горњем Жировцу је радио до 1935. године. Од те године до почетка Другог свјетског рата службује у Основној школи у Расавцима код Бањалуке. У вријеме рата и до  1947. године живио је са породицом у Београду гдје је  био режисер за основне школе општине Врачар.
Године 1947. преселио је у Тузлу и у тузланским основним школама радио као наставник српскохрватског (хрватскосрпског) језика до пензионисања 1963. године. Смрт га је затекла 28. новембра 1972.  године.
Из љубави према дјеци, Чутурило се рано опредијелио за позив просвјетног радника. И у свом књижевном раду највише пажње је посветио  поезији за дјецу, у чему је остварио и највеће домете. Током сарадње у дјечјим листовима и часописима, која је трајала неколико деценија, штампао је велики број пјесама. Па ипак, за живота није објавио ни једну књигу.
Тузланско издавачко предузеће „Универзал“ 1980. године постхумно је објавило избор из Чутурилове поезије за дјецу под насловом КРУГ РАДОСТИ и на тај начин се, бар дјелимично, одужило суграђанину и писцу који је цио свој радни вијек посветио најмлађима.
Уз финасијску помоћ Ненада Чутурила, сина пјесника Данила Чутурила, СПКД „Просвјета“ у Бијељини први пут објављује комплетнију Чутурилову пјесничку заоставштину у двије књиге – ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ и  ЗАЧАРАНИ КРУГ  који садржи пјесме за одрасле.