Изложбе слика, скулптура и инсталација академског вајара и графичара Милијанка Михољчића :: Semberija INFO ::

 

Изложбе слика, скулптура и инсталација академског вајара и графичара Милијанка Михољчића


Извор: Семберија инфо / С. Николић

У Музеју Семберије вечерас је отворена изложбе слика, скулптура и инсталација академског вајара и графичара Милијанка Михољчића, а посјетиоци ће у раскошном таленту овог свестраног умјетника моћи да уживају све до 20. априла, када је планирано затварање изложбене поставке.



- Ја сам превасходно графичар, али сам се с временом почео бавити  вајараством и сликарством”, рекао је Михољчић приликом отварања  изложбе, нагласивши да је инспирацију, између осталог, пронашао и у средњовјековним стећцима пронађеним на бијељинском археолошком локалитету “Атик џамија”.

Са овом изложбеном поставком,Михољчић се претходно представио публици у Добоју, а након Бијељине,изложба ће бити организована и у Брчком.



Милијанко Михољчић рођен је 1957. године у Високом. Средњу школу за примјењену умјетност - одсјек вајарство завршио је 1977. године у Сарајеву, а дипломирао је на Академији ликовне умјетности - одсјек графика у Сарајеву 1981. године.Од 1983. до 1992. године радио је као кустос у Галерији "Ликум 76" у Високом. Од 1997. до 2022. године радио је као кустос у Галерији "Миленко Атанацковић" у Бијељини. Самостално је до сада излагао у Крагујевцу, Београду, Сарајеву, Бијељини, Бањалуци, Приједору, Брчком, Добоју, а учествовао је и на бројним колективним изложбама. За свој рад је добио велики број значајних награда и признања, а прије двије године његов рад је крунисан и Златном медаљом Филип Вишњић за допринос у култури у Бијељини.