"Опенхајмер" најбољи филм 96. додјеле Оскара :: Semberija INFO ::

 

"Опенхајмер" најбољи филм 96. додјеле Оскара


FOTO: PROFIMEDIA
"Опенхајмер" је најбољи филм 96. додјеле Оскара у Лос Анђелесу.

Од 13 номинација филм о оцу атомске бомбе освојио је седам, укључујући Кристофера Нолана за режију и Килијана Марфија за најбољег глумца.

Филм "Јадна створења" однијела су четири, а глумица Ема Стоун свог другог Оскара. Упркос 10 номинација, Скорсезеове "Убице под цвјетним мјесецом" нису освојиле ниједну статуету, док је "Барби" покупила тек једну – за најбољу пјесму у извођењу Били Ајлиш.

Награда Оскар за најбољу споредну женску улогу отишла је у руке Давајн Џој Рендолф за улогу у филму "Бартонова академија", док је Оскар за најбољу споредну мушку улогу отишао је у руке Роберта Даунија Џуниора за улогу у филму "Опенхајмер".

Оскар за најбоље специјалне ефекте припало је остварењу "Godzilla Minus One", док је за монтажу награђен филм "Опенхајмер".

Оскаром за најбољи краткометражни документарни филм награђено је остварење "The Last Repair Shop", док је најбољи дугометражни филм приглашено остварење "20 дана у Мариупољу" у режији Мстислава Чернова. То је први филм из Украјине који је награђен Оскаром.

Остварење "Опенхајмер" је тријумфовало у категорији најбоља фотографија, а најбољи кратки играни филм "The Wonderful Story of Henry Sugar" у режији Веса Андерсона.

Награда Оскар за најбољу шминку и фризуру припао је филму "Јадна створења" у режији Јоргоса Лантимоса. Исти филм је награђен и за најбољу сценографију. Признањем за најбољи костим Америчка филмска академија наградила је такође остварење "Јадна створења".
 
(РТРС)