Вечерас додјела Оскара, фаворит филм 'Опенхајмер' :: Semberija INFO ::

 

Вечерас додјела Оскара, фаворит филм 'Опенхајмер'


Извор: Бета (Х.С.) / БХРТ

Америчка Академија филмских умјетности и науке ће касно вечерас у позоришту Долби у Лос Анђелесу одржати 96. церемонију додјеле престижне награде Оскара, а фаворит је остварење "Опенхајмер" са 13 номинација.

Филм "Poor Things" Јоргоса Лантимоса о женскоj верзији Франкенштајна у викторијанско доба, добио је 11 номинација, док је филм славног Мартина Скорсезеа "Killers of the Flower Moon" о убиствима Индијанаца у америчког савезној држави Оклахоми почетком 20. вијека добио 10 номинација.

Остварење "Барби" Грете Гервиг добило је осам номинација, навела је Академија чијe су номинације саопштене 23. јануара.

"Опенхајмер" као фаворит за Оскара освојио је већ неколико Златних глобуса, америчке награде за филм и телевизију, међу којима за најбољи филм, неколико награда Британске академије за филмску и телевизијску умјетност (БАФТА), награду Америчког удружења редитеља и главно признање удружења продуцената.

Те награде, које се уручују прије Оскара, често су показатељи ко ће добити Оскара у највише категорија. 

Домаћин церемоније ће бити комичар Џими Кимел, који је неколико пута водио свечаност додјеле награде.

Оскаре ће лично уручивати познати глумци, међу којима Џејми Ли Кертис, Мишел Фајфер, Ал Паћино. На бини ће се појављивати и Николас Кејџ, џесика Ланг и Лупита њонг'о .

Музички наступ ће имати глумац Рајан Гослинг који ће извести "I'm Just Ken" пјесму из филма "Барби" у којем глуми Кена, дечка чувене пластичне лутке. Гослинг ће први пут за публику пјевати ту пјесму. Биће изведене и остале пјесме номиноване у категорији најбоље музике.

Оскар се додјељује у више од 20 категорије, међу којима за најбољи филм, режију, главног глумца и главну глумицу, најбољу споредну мушку и женску улогу, најбољи оригинални сценарио, најбољи адаптирани сценарио, најбољи страни, документарни и анимирани филм, као и за најбољу музику и специјалне ефекте.

Академија је ове године увела нову категорију - за најбољег директора кастинга, али ће први Оскар бити додијељен 2026. године.

Награду представља позлаћена статуета направљена од британијума на црној металној основи, дугачка 13,5 инча (34 центиметара) и тешка 3,85 килограма. Приказује витеза направљеног у стилу арт декоа, како држи крсташки мач стојећи на ролни филма.

Научнофантастична комедија "Све у исто вријеме" апсолутни је побједник прошлогодишње, 95. додјеле Оскара са седам златних статуета, међу којима и за најбољи филм и за најбољу режију.

Церемонију која ће почети по средњеевропском времену у понедјељак у 1.00, (недјеља у 19.00 по времену Лос Анђелеса), уживо ће преносити америчка телевизијска мрежа Еј Би Си (АБЦ).

Уручењем Оскара завршава се сезона додјеле филмских награда.