Представљена Нова збирка Млађе Станишића :: Semberija INFO ::

 

Представљена Нова збирка Млађе Станишића


На овогодишњем Сајму књига у Београду, на штанду београдског издавача “Свет књиге” и на штанду Републике Српске представљена је најновија пјесничка збирка Млађе Станишића под називом “Ширином ме притишће равница”. У Станишићеву седму збирку поезије уврштено је 111 пјесама које су написане у протеклих двадесетак година.

 “Пјесму “Ширином ме притишће равница” написао сам прије двадесетак година и објавио сам је у збирци “Нешто се страшно овдје збило”. Стихови те пјесме пратили су ме кроз протекле двије деценије. Писао сам у протеклим годинама о семберској равници, о завичају и селу Бргуле код Вареша. Све је то у међувремену постала једна компактност, јер сам својим стиховима покушао измирити планину у равницу. Имам пјесму у којој кажем да ме “планина одгојила, равница усвојила”. Углавном, у најновијој збирци поезије обједињено је двадесет година мога живота у равници, размишљања, живљења, проживљавања. Покушао сам на једном мјесту да кажем како ћу “да скинем окове равнице, да ме више не притишће”.

Станишић каже да припрема и двије историјско -  документарне књиге.

“Једна књига носи радни наслов “Бргуле кроз вијекове”, у којој ће бити описан мој завичај од Римљана до данас. Припремио сам и збирку љубавно - боемске поезије са више од двије стотине пјесама. Написао сам стотињак кратких прича. Пријатељи су ми сугерисали да сада објавим књигу прозе. Можда ћу њихов савјет и послушати”, каже Млађо Станишић, аутор родољубиве, социјалне и љубавне поезије, добитник бројних књижевних награда и признања.

(Семберија Инфо)