ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ОКВИРУ 30. „ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА“ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ОКВИРУ 30. „ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА“


У Великој сали Центра за културу „Семберија“ Бијељина, вечерас је одржана свечана академија у оквиру традиционалне културне, 30. по реду манифестације „Вишњићеви дани“.



Славиша Микић, предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бијељина, истакао је да манифестација „Вишњићеви дани“ једна од четири највеће и најзначајније културне манифестације на простору Републике Српске.



-Просвјетина мисија је да образује публику и то морамо поставити као стратешки циљ, дугорочно. Ми желимо да посаљемо озбиљне поруке, да грађани долазе из најдубљих и најтоплијих побудада прате културне садржаје које ми припремамо, Наши садржаји су увијек едукативни, усмјерени на националну културу на оно што је окосница националног идентитета, оно што је права и стална вриједност“, истакао је Микић и додао да постоји велико интересовање за оно што они раде, те да сматра да ће оно из године у годину бити још веће јер се баве оним што ће бити од користи и осталим културним факторима на подручју града Бијељина.



Професор др Бошко Сувајџић, професор на Филолошком факултету Универзитет у Београду, предсједник „Вуков задужбине“ бесједник на Свечаној академији поводом „Вишњићевих дана“ казао је да је окосница његове бесједе о Филипу Вишњићу, утицаји и перцепција његовог дјела данас, као и његов значај као класика српске књижевности.



-Филип Вишњић је класика српске књижевности и то не само својом устаничком епиком, него целокупном појавом која је допринела да буде доживљен као последњи аед Европе, као српски Хомер, претеча Његоша и на неки начин песник који најављује Његошеве астралне небеске узлете. Мислим да је Вишњић и данас жив, треба показати на који начин, колико и како се рефлектује у савременом српском стваралаштву“, закључио је Сувајџић.

(Семберија инфо)