Бечка „Просвјета“ представила свој рад Бијељинцима :: Semberija INFO ::

 

Бечка „Просвјета“ представила свој рад Бијељинцима


У просторијама Соколског дома у Бијељини вечерас је представљено СПКД „Просвјета“ из Аустрије, с циљем да се у оквиру Културне манифестације „Вишњићеви дани“  коју организује СПКД „Просвјета“ Бијељина представи рад СПКД „Просвјете“, како из Републике Српске, тако и из дијаспоре.

Јелина Ђурковић, професор народне књижевности казала је да СПКД „Просвјета“ Бијељина постала веома активна, те да је почела да увезује остале одборе „Просвјете“, те да су данас почели са одбором из Беча.



-Изабрали смо најактивнију „Просвјету“ у дијаспори да је представимо у Бијељини и да успоставимо везе. Годинама, „Просвјета“ из Беча нама шаље извјештаје о свом раду и ми у нашој „Српској вили“ гдје имамо скучен простор повремено објавимо неке од извјештаја и оно што они раде. Велико нам је задовољство што су дошли представници друштва из Беча и што су се представили овој публици, да видимо шта раде, а раде многе ствари“, казала је Ђурковићева.

Срђан Мијалковић, оснивач и потпредсједник СПКД „Просвјета“ Аустрија, оснивач и руководилац Просвјетине допунске школе Аустрија рекао је да су одбор „Просвјете“ у Аустрији основали 2011. године, те истакао да осим одбора у Бечу имају и одборе у Штутгарту, Швајцарској, те да се и даље шире.



-Од самог почетка одбор у Бечу ради на сличан начин као што ради одбор у Бијељини и други одбори широм РС и света. Са бијељинским одбором „Просвјете“ интензивираћемо сарадњу која већ дуг низ година траје и нама је веома важна. Недавно је код нас боравио предсједник бијељинске „Просвјете“ Славиша Микић, гдје је присуствовао свечаној академији поводом десетогодишњице „Просвјетиних“ школа. То је била сјајна прилика да се упознамо мало боље и да договоримо конкретне пројекте. Тако смо већ данас од Народне библиотеке „Филип Вишњић“ добили одређен број књига  за нашу библиотеку, а прикупљање књига наставиће се и даље. Планирамо и међусобна гостовања, као и сарадњу у области издаваштва“, закључио је Мијалковић.

(Семберија инфо)