Славиша Микић: ​У сусрет јубиларним Тридесетим „Вишњићевим данима“ :: Semberija INFO ::

 

Славиша Микић: ​У сусрет јубиларним Тридесетим „Вишњићевим данима“



 Извор: Семберија инфо / Љ. Љубојевић

Славиша Микић: Манифестација великом српском пјеснику и гуслару у част


Традиционална културна манифестација, Тридесети јубиларни „Вишњићеви дани“, биће одржана од трећег до осмог новембра и окупиће велики број културних стваралаца, књижевника, бесједника, рецитатора, пјесника и гуслара који ће бесједама, рециталима, пјесмама  и усмено изговореном ријечју  свједочити о великом епском дјелу слијепог српског пјесника и гуслара Филипа Вишњића.

Славиша Микић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Бијељина, које и ове године организује „Вишњићеве дане“ каже да ће ова манифестација бити отворена трећег новембра у 10 часова испред Народне библиотеке „Филип Вишњић“ подизањем заставе „Вишњићевих дана“.

„Након обраћања присутнима градоначелника Љубише Петровића, директорице Библиотеке Жељане Арсеновић и мог обраћања, предвиђено је извођење традиционалних пјесама, наступ рецитатора из Гимназије „Филип Вишњић“ и наступ гусларке Виолете Крајишник. Истога дана биће организовано такмичење рецитатора и бесједника, ученика основних и средњих школа и студената у просторијама Центра за културу. Навече ће у Библиотеци бити организована промоција књиге „Дукат Паје Злојутра“, аутора Тихомира Несторовића. Дан касније, четвртог новембра, у посјету нам стижу чланови Српског просвјетног и културног друштва “Аустрија” из Беча и они ће се на најбољи начин представити у Бијељини те вечери у програму “Култура у дијаспори”, каже Микић, напоменувши да ће те вечери, четвртог новембра, у 19 часова, бити одржана и Свечана академија.

“Бесједник на Свечаној академији биће професор доктор Бошко Сувајџић, редовни професор на Филолошком факултету у Београду. Наступиће и здружени хорови “Србадија”, Хор Педагошког факултета, етно група, ученици Гимназије “Филип Вишњић” и гуслар Михајло Стевановић. У недјељу, петог новембра, биће организован концерт Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке у великој сали Центра за културу. Улаз је слободан, као и на све друге догађаје”. 

Микић каже да је шестог новембра предвиђена  посјета манастиру Тавна, полагање вијенаца на Спомен - обиљежје Филипу Вишњићу у Трнови. У галерији Центра за културу тога дана биће организован Округли сто “130 година од рођења Милоша Црњанског”.

“Планирамо и организовање изложбе у сарадњи са “Семберским новинама”, под називом “Вишњићеви дани кроз вријеме”, као и гусларско - поетско вече. У реализацију овог програма укључени су СКУД “Семберија”, Удружење гуслара и глумци Градског позоришта. Свој програм у оквиру “Вишњићевих дана” припремиће и Савез слијепих и слабовидих лица Републике Српске. Вијенци ће бити положени и на споменик Филипу Вишњићу у Међашима, а биће организован и  поетски час ученика подручне школе “Петар Кочић” из Међаша. 

За крај ове манифестације планирана је изложба таписерија Катарине Аћимовић у Музеју Семберије, проглашење најбољих бесједника и рецитатора, проглашење резултата литерарног конкурса, као и промоција новог броја “Српске виле”. Биће организован и пригодан програм за дјецу предшколског узраста у Народној библиотеци “Филип Вишњић”, након чега ће осмог новембра бити свечано затворена овогодишња манифестцаија “Вишњићеви дани”.