КОНКУРС ЗА НАЈБОЉИ ФИЛОЗОФСКИ ЕСЕЈ 2023 :: Semberija INFO ::

 

КОНКУРС ЗА НАЈБОЉИ ФИЛОЗОФСКИ ЕСЕЈ 2023


Ученици и студенти БиХ могу освојити вриједне награде: новчану награда у износу од 300,00 КМ, паметни сат и поклон-бон у Књижари Култура

Поводом Међународног дана филозофије 2023. године, који се обиљежава сваког трећег четвртка у новембру, а ове године пада 16. новембра, Удружење за промовисање културе и мишљења Софиа Бања Лука расписује Конкурс за најбољи филозофски есеј 2023. Учесници конкурса могу бити средњошколци и студенти који су држављани БиХ, а награде које учесници конкурса могу освојити су сљедеће:
 
1. ПРВА НАГРАДА је новчана награда у износу од 300 конвертибилних марака,
2. ДРУГА НАГРАДА је паметни сат Моверо Сторе Бања Лука, и
3. ТРЕЋА НАГРАДА је поклон-бон Књижаре Култура у износу од 70 конвертибилних марака.
 
Овим путем Удружење Софиа се срдачно захваљује Моверо Сторе Бања Лука, те Књижари Култура, који су нам омогућили реализацију овогодишњег Конкурса.
 
Рок за слање есеја је 06. новембар 2023. године.
 
Теме
1. Људска права и њихов значај
2. Утицај Интернета на идентитет младих
3. Машта је мање важна од знања
 
Награђени есеји ће бити објављени у Научно-популарном часопису А ПРИОРИ, чији је издавач Удружење Софиа, под категоријом НАГРАЂЕНИ РАДОВИ. Часопис А ПРИОРИ је на основу члана 30, став 2 Правилника о условима за избор у научно-наставна, умјетничко-наставна, наставна и сарадничка звања Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске сврстан у највишу категорију научних часописа у области друштвених и хуманистичких наука Републике Српске – истакнути научни часопис међународног значаја.
 
УПУТСТВА ЗА АУТОРЕ
  • Количина текста: минимално 4 картице текста (2 А4 странице Wорд документа)
  • Фонт: Тимес Неw Роман, величина слова 12; размак између редова 1,5; без прављења додатних размака између пасуса; маргине на свим странама 2,5 цм
  • Аутори требају доставити лекторисану верзију рада (без словних, правописних и граматичких грешака)
  • Потребно је задовољити услове аргументативног филозофског есеја:
1. есеј започети са оригиналном тезом,
2. тезу разрадити на основу квалитетних аргумената, односно доказа који поткрепљују наведену тезу, као и уз кориштење квалитетних контрааргумената,
3. придржавати се логичког слиједа презентованих идеја, и
4. у закључку навести потврду или одрицање предложене тезе у уводу
 
  • Радове слати на е-маил адресу Удружења Софиа удрузењесофиа@гмаил.цом с назнаком “ПРИЈАВА НА КОНКУРС ЗА НАЈБОЉИ ФИЛОЗОФСКИ ЕСЕЈ”, уз приложене основне податке:
1. Име и презиме,
2. Разред и школа коју похађате или број индекса, година и назив факултета на којем студирате,
3. Број телефона, као и
4. Адреса становања, а подразумијева се да ћете нам приликом достављања радова доставити и вашу е-маил адресу.
 
НАПОМЕНА
С радова који буду послани на е-маил Удружења Софиа биће уклоњени лични подаци аутора, након чега ће сваки појединачни рад бити анонимизован, достављен Комисији за процјену квалитета есеја, те по строгом утврђеним критеријима оцијењен.
Есеји морају бити оригинални и необјављени. Необјављеним есејом се сматра онај који још ни на који начин није пружен на увид јавности, ни у штампаном, ни у електронском облику, укључујући и интернет. Уколико се утврди да је есеј плагијат, аутор/ка ће бити дисквалификовани.
Побједници на раније објављеним конкурсима за најбољи филозофски есеј немају право слати своје пријаве у периоду од наредне двије године.
 
Комисију за процјену квалитета есеја сачињавају:
1. Мр Мирослав Галић, Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци, члан Удружења Софиа.
Извршни је уредник у Часопису за хуманистичке и друштвене науке Синеза, Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци. Главни је и одговорни уредник Часописа за друштвену и хуманистичку мисао Ноема, Филозофског факултета универзитета у Бањој Луци и Савеза студената Филозофског факултета. ДТП је у Научно-популарном часопису: А ПРИОРИ. Држављањин БиХ.
 
2. Доц. др. сц Мате Пенава, Студијски програм филозофија, Свеучилиште у Задру, вањски сарадник Удружења Софиа.
Секратар часописа ХУМ Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару од 2013. године. У јануару 2014. године именован за секретара организацијског одбора годишње знанствене конференције Филозофског факултета Идентитети - Културе – Језици. Од академске године 2015/16. секретар је Студија филозофије, а од октобра 2016. обавља функцију координатора за Регистар радова Свеучилишта у Мостару при Филозофском факултету. Тренутно запослен на Студијском програму филозофија, Свеучилишта у Задру. Држављанин БиХ.
 
3. Ана Галић мр, предсједник Удружења Софиа.
Ана Галић је магистар филозофије. Добитница је Републичке и стипендије Фонда Милан Јелић. Положила стручни испит за самостално-образовни рад на пословима Наставника филозофије и социологије у ИБ програму Међународне матуре у Гимназији Бања Лука. Запослена као средњошколски професор. Оснивач је, предсједник и издавач филозофског Удружења за промовисање културе и мишљења Софиа. Главни и одговорни уредник Научно-популарног часописа А приори, сврстан у највишу категорију научних часописа у области друштвених и хуманистичких наука Републике Српске – истакнути научни часопис међународног значаја. Покретач је првог филозофског кафеа у Бањој Луци, Софиа кафеа. Држављанин БиХ.
 
Резултате конкурса сазнаћете на дан обиљежавања Међународног дана филозофије, 16.11.2023. године када ћемо путем саопштења објавити имена добитника награда. Награђени аутори ће потом бити контактирани, те ће им се подијелити награде.