Лејлетул-кадр: Ноћ боља од хиљаду мјесеци :: Semberija INFO ::

 

Лејлетул-кадр: Ноћ боља од хиљаду мјесеци


Муслимани у Босни и Херцеговини, регији и свијету синоћ су обиљежили једну од најважнијих ноћи у исламском календару, ноћ Лејлетул-кадр - најодабранију ноћ у години, према исламском учењу, вреднију од хиљаду мјесеци.

У понедјељак, 17. 04. 2023. године, у Султан Сулејмановој Атик џамији у Бијељини, након теравих намаза (молитве), уприличена је свечаност, мевлудски програм поводом најодабраније ноћи у мјесецу рамазану, ноћи Лејлетул-кадр.

Мевлуд су извели полазници мектепске наставе те чланови хорске и рецитаторске секције Меџлиса Исламске заједнице Бијељина. Програм је састављен од одабраних одломака из Кур'ана, читања превода кур'анских ајета и хадиса, пригодних рецитација о благодатима мјесеца рамазана и ноћи Лејлетул-кадр, те илахија и касида.

Након програма, у препуној џамији, присутнима се обратио главни имам, Самир еф. Цамић, који је након пригодног ваза проучио дову.

По традицији дугој више од двадесет година, на ову одабрану ноћ, тако и ове године, након теравих намаза и мевлуда, у Султан Сулејмановој Атик џамији се клањао намаз Салатул тесбих или Тесбих намаз.

Лејлетул-кадр – Ноћ одредбе

Ноћ кадр је ноћ почетка објављивања Кур'ана, посљедње објаве коју је Бог послао људима, наводе из Исламске заједнице БиХ и овој је ноћи посвећено једно цијело поглавље Кур'ана. Истакли су како је то ноћ Божије милости, а људске потребе, Божије упуте и човјекове радости:

"У тој рамазанској ноћи све се одређује и прописује, спушта и уздиже, отвара и затвара, открива и заогрће, дарује и обвесељава, приближава и спаја."