Додјелом награда затворен 34. међународни сајам књига у Сарајеву :: Semberija INFO ::

 

Додјелом награда затворен 34. међународни сајам књига у Сарајеву


Свечаном додјелом награда затворен је 34. међународни сарајевски сајам књига у дворани "Мирза Делибашић" у Скендерији на којем је учествовало више од 120 издавача из Босне и Херцеговине, региона и шире.

КЈП Центар "Скендерија" - Сарајевски сајам и Програмски савјет сајма књига традиционално су организатори Интернационалног сајма књига који је ове године одржан од 12. до 17. под мотом "Ауторска права и слободе".

Као и сваке године, издавачи и излагачи су припремили књиге за све генерације, а репертоар је од дјечијих књига и бојанки, свјетских класика, до најновијих наслова са домаће и свјетске ауторске и издавачке сцене.

Ибрахим Спахић, предсједник Програмског савјета сајма, рекао је да се данас завршава 34. међународни сајам књига који је организован под мотом "Ауторска права и слободе стварања, изражавања".

"Потврђено је да постоји права публика, дакле, љубитељи књиге, а не они који су заљубљени у књигу. Дакле, они који истражују, поред свих могућих интернет конекција, различитих друштвених мрежа, како изгледа додир са књигом. Имамо потребу да ово прерасте у прави културни фестивал посвећен књизи", казао је Спахић.

На затварању Сајма додијељене су сајамске награде у 18 категорија, а о којима је одлучивао трочлани жири. Између осталих, додијељене су награде за уредништво, најбоље обликовање књиге, илустрацију књиге, за најбољи издавачки подухват године, за најбољу промоцију дјела на Сајму, најбољи уџбеник за високо образовање, за науку, најбољи штанд и мултимедијалну промоцију књиге, културе и умјетности, за најбољу библиотекарку/библиотекара, за издања нових медија, за часописе из књижевности, филозофије, социологије и других хуманистичких и друштвених наука, за очување и валоризацију књижевне баштине, за систематско објављивање свјетске књижевности, за објављено књижевно дјело у дијаспори, те за е-издаваштво и нове технологије.

У трочланом жирију била је Тамара Сарајлић Славнић.

"Први пут сам члан овог жирија и није баш било једноставно јер су спискови били огромни. Награде су биле у 18 категорија, за уредништво, издаваштво, илустрацију књиге, добру промоцију на сајму...", казала је Сарајлић Славнић.

Самир Деумић је добитник награде на најбољу прву књигу објављену код издавача, учесника Сајма. Књига носи назив "Круг".

"Мене је интересовало злостављање у браку, докле може ићи тај који злоставља и докле особа може трпити злостављање", рекао је Деумић.

Добитник награде у области умјетности и архитектуре је Национална и универзитетска библиотека БиХ за дјело: "Сарајево тхроугхт тхе хисторy: фром а неолитхиц сеттлемент то а метрополис анд yеарс од урбициде", аутора Мехмеда Бублина.

Директор Националне и универзитетске библиотеке БиХ Исмет Овчина рекао је да је ова установа поносан што је добила награду за ово издање.

"У овој књизи се може видјети тај аспект Сарајева кроз хисторију. Национална и универзитетска библиотека БиХ на овим сајмовима добија и друге награде за свој часопис, издања, али ово је изузетно важно издање. Ово јесте промоција Сарајева кроз хисторију", појаснио је Овчина.

Посебно признање за најбољу изложбу добио је уред УНЕСЦО-а у Босни и Херцеговини за изложбу "Стећци".

Додјелом награда званично је затворен сарајевски сајам књига, али за посјетиоце ће бити отворен све до 19 сати.


Анадолија / БХРТ