Данас су Материце - каква је симболика везивања :: Semberija INFO ::

 

Данас су Материце - каква је симболика везивања


По посебном хришћанско-православном календару, Детињци, Материце и Оци су празници нанизани у предпразништву Божића, дана рођења Христовог. Данас су Материце, празник Светих српских мајки.

Материце, дан мајки, у другу је недјељу пред Божић. Данас, дјеца везују мајке, исто као што су и њих претходне недјеље везивали родитељи, очекујући откуп. 

Ово узајамно "дријешење" у хришћанским кућама ствара празничну, свечану атмосферу, попут оне коју су, уз дарове, створили источни мудраци светој породици Богодетета у Витлејемској пећини.

И симболика је јасна - припрема за дочек Божића, који је помирио човјека са Богом одријешивши га веза гријехова, доносећи нове везе, љубави за Бога. Оци, Материце и Дјетињци, посвећени су породици. Спрема се свечани, због Божићњег поста, посни ручак, који окупља цијелу породицу.

У дому у коме се данас везују мајке, требало би да влада љубав, мир, пријатељство, слога и вјера. Као и крсне славе, и ови празници су јединствене наше светковине.

Материце, највећи хришћански празник мајки и жена, и данас су, као некада, прилика да се обрадују сиромашна или дјеца без родитеља.


РТС / Глас Српске