Јевреји славе Хануку: Шта симболизује овај празник и какви су обичаји? :: Semberija INFO ::

 

Јевреји славе Хануку: Шта симболизује овај празник и какви су обичаји?


Јевреји од данас до 26. децембра ове године славе празник Ханука или Хаг хаурим, празник слободе и светлости.

Ханука се слави у знак сећања на трогодишњи ослободилачки рат и ослобођење Јерусалима 165. године пре нове ере, када је „поново упаљено кандило, а идоли избачени из Храма“.

У данима Хануке Јевреји се сећају победе једног од петорице Хакохенових синова – војсковође званог Макаби (чекић) – над Сиријцима и поновног освећења храма у Јерусалиму.

Свечаност траје осам дана и за то време у јеврејским породицама се пали осмокраки свећњак (ханукија), који личи на менору, са осам главних и једним помоћним краком.

Најпре се осам једнаких свећа, за сваки дан празника по једна, постави с десна на лево, потом се посебном свећом „шамаш“ која стоји у помоћном краку, свеће пале с лева у десно, сваког дана, да би на крају осмог дана празника биле све упаљене.

Легенда каже да је после разарања јерусалимског Храма у њему нађено уље за свећњак – менору, које је било довољно само за један дан. Али, уље је у кандилима горело пуних осам дана што се у јудаизму сматра чудом.

У дане Хануке певају се оде јерусалимском Храму, једу се крофне свих осам дана празника који се слави по кућама, школама, јеврејским заједницама, удружењима и на трговима. У Израелу се свеће пале на свим трговима и пред Градском кућом.

Ханука се честита изразима: Ханука лесимха! Ханука на радост! Земан урим лесимха! Време свећица на радост.


ДАНАС