ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ:ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ ОД ШЉИВА - КАД ИМА ШЉИВА, ИМА СВЕГА! :: Semberija INFO ::

 

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ:ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ ОД ШЉИВА - КАД ИМА ШЉИВА, ИМА СВЕГА!


Вечерас ће у Музеју Семберије, са почетком у 19 часова, бти отворена изложба ,,Традиционални производи од шљива“ ауторке Гордане Пајић, музејске савјетнице у Народном музеју Ваљево.

Шљиве и производи од шљиве једна су од карактеристика подручја западне и централне Србије, као и Семберије и Подмајевице.























-Сличне  географско-климатске одлике и историјско-друштвене околности условиле су да је ова воћарска култура у прошлости, али и данас, важан сегмент исхране и привређивања становништва у поменутим крајевима, указује Гордана Пајић појаснивши да ова изложба сумира знања о традиционалним производима од шљива у исхрани западне и централне Србије , која су фундаментално блиска традицији узгоја и прераде шљиве у семберском и подмајевичком крају . 



-Гајење и употреба шљиве преношени су с генерације на генерацију, те се и данас у сеоским домаћинствима подижу и обнављају шљивици, понегдје и они од старих сорти овог воћа. Више од једног вијека прераде шљиве на традиционалан начин у домаћинству ( сушење у зиданим сушарама на дрва, кување пекмеза у ранијама, кување слатка и прављење шљиваног колача, у Семберији шљивопита) успијева да одоли савременим технолошким процесима, наводи Гордана Пајић додавши да о томе свједоче још увијек актуелне сушаре у златиборском и ваљевском крају, као и Подмајевици, али и сајамске манифестације на којима вриједне жене излажу остале производе од шљива који се користе у исхрани, а то су пекмез, џем, слатко, шљивани колач, пите са сувим шљивама, кнедле са шљивама и друго. 



Ауторка изложбе истиче да се документовањем знања о шљиви и њеној употреби у исхрани као елементу нематеријалног културног наслијеђа, кроз музејску презентацију и прикупљену документацију, помаже у очувању и одрживости овог елемента у савременом добу, те пружа подршка локалној заједници, као главном преносиоцу поменутог знања на нове генерације.

Изложба ,,Традиционални производи од шљива“ биће отворена мјесец дана, односно, до 6. септембра.

Семберија ИНФО/ М. Решидовић