ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина:  „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“ :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина:  „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“


Одржана промоција књиге „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“, аутора Берислава Благојевића
Данас је у препуној великој сали ЈУ Народне библиотеке „Филип Вишњић“,  одржана промоција књиге „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“, аутора Берислава Благојевића.

Књига, „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“, која је издата 2019. године,  уврштена у лектиру за IV разред основне школе, као изборна лектира, а након уврштања у лектиру  књига је добила ново издање које је оплемењено предговором и иустрацијама.



Берислав Благојевић, аутор књиге „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“ рекао је да његова књига говори о пријатељству, породичним вриједностима, али и о суживоту и разумијевању међу различитима, у овом случају о псу и мачки.

- У књизи се говори и о еколошким темама, јер јунаци живе на селу, па проналазе разне отпатке. На један ненаметљив начин говори се о проблемима данашњице и мислим да дјеца добро реагују на то“, казао је Благојевић и додао да је писање ове књиге за њега било јединствено искуство, јер је ово прва и једина његова књига за дјецу до сада.
Берислав Благојевић, писањем се бави дуги низ година и добитник је награде за најбољу књигу Републике Српске за роман „Бумеранг“ и  регионалну књижевну награду „Славитуде“ за најбоље прозно остварење за  2021./2022. годину, „Носталгија за непостојећим“.



Жељана Арсеновић, директорка Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина истакла је да основци највише читају лектире, те да је изузетно значајно да у библиотеци гостују и дјечији аутори.

- Можемо рећи да је мало писаца који су међу живима, а чија се дјела налазе у лектирама. Сама чињеница да долази аутор који је написао књигу, привукла је велики број дјеце данас у библиотеку и заиста нам је велико задовољство да можемо видјети око три стотине малишана у нашој сали данас“, истакла је Арсеновићева и додала да су изузетно задовољни што се тиче дјечијег одјељења у библиотеци, које броји преко 5.600 чланова, а да статички подаци говоре да током новембра ове године, у односу на претходну имају око 2.000 више подигнутих књига.

Овом приликом, она је подсјетила да 18. новембра од осам до 19 часова, сви заинтересовани за учлањење у Народну библиотеку „Филип Вишњић“ имају попуст од 70 %, односно чланарина за дјечије одјељење износиће једну конвертибилну марку, а за одјељење за одрасле три конвертибилне марке.
 

Семберија инфо - С. Ристановић