Данас су свети Козма и Дамјан :: Semberija INFO ::

 

Данас су свети Козма и Дамјан


Српска православна црква обиљежава празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима љекарске професије.

Према предању, светитељи су помагали и лијечили не тражећи за узврат ништа ,,ради добитка и богаћења, већ Бога ради", па су у народу познати као свети Бесребреници. "Свети Козма и Дамјан, браћа по тијелу, родом из Азије, сијали су добрим дјелима, па добише од Бога дар исцјељења и дароваше здравље и душама и тијелима лијечећи сваку слабост и сваку немоћ", записао је владика Николај Велимировић.

Овај данашњи празник слави и бијељинска болница која и носи име по овим светитељима.

Према програму обиљежавања у 9 часова и 30 минута је литургија у храму Светих апостола Петра и Павла. У 13  часова је ломљење славског колача у просторијама болнице. Свечани чин ломљења славског колача обавиће Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански господин Фотије. 

Како је записано Козма је ,,љуто замјерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излијечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата".

Светитељи су, ипак, сахрањени један поред другога у мјесту Фереману. Светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовијековној одјећи, с ковчежићима у којима су носили лијекове.

У календару Српске православне цркве Свети Козма и Дамјан, односно Свети врачи, нису уписани црвеним словом и није обавезан пост.

ОБИЧАЈИ

У народу постоји вјеровање да на овај празник треба изговорити молитву за оздрављење, али и да је добро радити тешке физичке послове и да без пријеке потребе не треба излазити из куће. Како су Козма и Дамјан цијелог живота исцјељивали болесне, влада вјеровање да на данашњи дан треба изговорити молитву за оздрављење.