ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ОКВИРУ 29. „ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА“ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ОКВИРУ 29. „ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА“


У великој сали Центра за културу „Семберија“ Бијељина, вечерас је одржана свечана академија у овиру традиционалне културне, 29. по реду манифестације „Вишњићеви дани“.



Славиша Микић, предсједник Градског одбора СКПД „Просвјета“ Бијељина, истакао је је да је манифестација „Вишњићеви дани“ једна од најзначајнијих и највећих културних манифестација на простору Републике Српске.



-Чињеница да се ова манифестације организује по 29. пут говори о значају једне такве манифестације. Ми у Републици Српској немамо много Републичких манифестација културног типа. Филип Вишњић је једна од највећих историјских личности која је повезана са Семберијом и који је народ Семберије, Републике Српске и цјелокупан српски корпус озбиљно историјски задужио. Он је човјек чије дјело представља историјски извор и врло значајно стваралаштво из области традиционалне културе и из области народне књижевости. О Филипу Вишњићу сви пуно знамо, али никада није довољно да се поново подсјећамо и да Филипа славимо, не само у ове свечарске дане, него да сваки тренутак који посветимо нашој култури посветимо Филипу Вишњићу и свим знаменитим личностима из наше историје који су дали велики допринос српском идентитету“, нагласио  је Микић.



Миливоје Млађеновић, др књижевних наука и бесједник на Свечаној академији поводом „Вишњићевих дана“ рекао је да је централно мјесто његове бесједе драмска снага епске поезије. 



-Ово је изузетна прилика и никада нисам ни сањао да ћу једног дана у свом родном месту  говорити о великој и изузетно битној фигури за нашу националну културу, о Филипу Вишњићу. Он се од Трнове, Међаша, Грка, односно данашњег Вишњићева, предела по Србији и по данашњој Албанији кретао врлетима, није скупљао, него је слушао шта народ пева и то што народ пева он претварао у своју особену песму. Управо у томе је његова изузетност. Са Филипом Вишњићем почиње одвајање колективног певача и формирање индивидуалног певача. То је нуклеус романтичарског песника у овом бићу које није имало очињега вида свог целог века, осим у детињству, а видео је много даље и много више него што су видели његови савременици, а често бојим се и наши савременици“, истакао је  Миливоје Млађеновић.



Љубиша Петровић, градоначелник  Бијељине упоредио је Филипа Вишњића са старогрчим пјесником Хомером и рекао да је он задужио многе генерације.



-Проносећи славно име Филипа Вишњића, наша Гимназија, Народна библиотека и СКПД „Просвјета“ заиста се труде да из године у годину кроз овакве програме и академије мотивишу  што већи број наших млађих суграђана да пренесу ово културно – историјско наслеђе. Град Бијељина има велику обавезу, част и дужност да проносећи име Филипа Вишњића учини све, да се још снажније његова дјела и његов лик проносе. Све нас је задужио и то нам остаје као једно благо које треба увеличавати, његовати и оставити још богатије нашој дјеци“, казао је Петровић.



(Семберија инфо)