ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДНЕВНИК РАТНОГ ХИРУРГА“ АУТОРА ДР МИОДРАГА ЛАЗИЋА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДНЕВНИК РАТНОГ ХИРУРГА“ АУТОРА ДР МИОДРАГА ЛАЗИЋА


У оквиру традиционалне, 29. по реду манифестације „Вишњићеви дани“  у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина, вечерас је одржана промоција књиге „Дневник ратног хирурга“ аутора др Миодрага Лазића.



Горан Максимовић, професор на Филозовском факултету у Нишу, рекао је да су најновије издање књиге„Дневник ратног хирурга“ аутора др Миодрага Лазића одлучили да оплемене предговором, који је он написао и коме је дата интерпретација, те показано је шта су са једне стране литерарне вриједности тог текста, а шта су документарно историјске вриједности.



 -  Књига „Дневник ратног хирурга“  је сигурно једна од најаутентичнијих  докумената и свједочења о грађанском рату у БиХ од 1992. до 1995. године, поготову свједочења која су се дешавала на сарајевском ратишту. Болница у којој је радио др Лазић, као ратни хирург била је смјештена у насељу Блажуј у фабрици жица код Илиџе и на неки начин је показала праву природу тог рата. Доктор Лазић, 15ак љекара, медицинских сестрара, помоћног и техничког особља које помиње у књизи урадили су преко 3.500 најтежих операција, спасили су огроман број живота и на неки начин тиме, др Миодраг Лазић оставио је себи трајни споменик у српском народу.  Овај дневник је потврда његове дубоке оданости српском народу  и свако ко га буде читао упознаће не само природу тог грађанског рата, страдање срског народа за слободу него ће и разоткрити праву природу др Лазића, као једног од исконских патриота и родољуба српског народа“, истакао је Максимовић.



Ненад Серафимовић, директор издавачке куће и штампарије „Scero print“ из Ниша која је рекао је да је лично познавао др Лазића и да је након његове смрти имао моралну обавезу у договору са његовом кћерком, да његова књига увијек види „свјетлост дана“ и да се настави његово дјело и рад, све оно што је он радио за Србију и српски народ.



(Семберија инфо)