ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПАПИР ГОВОРИ – ПАПИРНИ НОВАЦ СРБИЈЕ И ЈУГОСЛАВИЈЕ 1887 – 1996“ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПАПИР ГОВОРИ – ПАПИРНИ НОВАЦ СРБИЈЕ И ЈУГОСЛАВИЈЕ 1887 – 1996“


Foto: Semberija info
Вечерас је у просторијама ЈУ Народна библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина у оквиру културне манифестације „Вишњићеви дани“, отворена изложба под називом „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије 1887 – 1996“ аутора археолога кустоса Небојше Димитријевића, која је по први пут представљена изван територије Републике Србије.

Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу и аутор изложбе, рекао је да изложба „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије 1887 – 1996“, изложба која говори о новцу на један други начин, не само кроз његову монетарну вредност, већ кроз спознају да мотиви на новцу осликавају друштвене и  естетичке вриједности у једној држави.

 

-Кроз промене симбола на новцу, може се доста сазнати о променама у држави и на неки начин представљају историјску читанку Републике Србије и бивше Југославије. Новац као један од показатеља државности вечито и верно прати интеграцију и дезинтеграцију. Сваки период носи неку своју симболику  која се осликава на новцу“, рекао је Димитријевић и додао.

Жељана Арсеновић, директорка Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина, казала да ће изложба„Папир говори – папирни новац Србије и Југославије 1887 – 1996“  за све заинтересоване посјетиоце бити отворена до 16. новембра.


 

-Вјерујемо да ће изложба „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије 1887 – 1996“,  бити јако занимљива за све оне који воле сакупљати стари новац или за оне који су кроз историју пратили како су се наше новчане мијењале и да ће радо доћи да је погледају“, казала је Арсеновићева.

(Семберија инфо)