Изложба слика Ангелине Ђоковић Јањушевић: Волим свој црногорски крш :: Semberija INFO ::

 

Изложба слика Ангелине Ђоковић Јањушевић: Волим свој црногорски крш


У галерији Центра за културу „Семберија“  отворена је изложба слика „Пут“ Ангелине Ђоковић Јањушевић, сликарке из Никшића.

Ангелина Ђоковић Јањушевић, која је завршила Наставнички факултет – одсјек за ликовно васпитање, а након тога Факултет умјетности – Специјалиста теорије модерне и савремене умјетности, ради као професор ликовне културе у Никшићу. Цртежом се, како каже, бави од малих ногу, али се професионално и озбиљно посветила сликарству од 2006. године.

„Након рођења и подизања дјеце, имам три сина и кћерку, кренула сам на овај пут умјетности и још сам ту. Када ћу га заокружити, не знам, видјећемо. Ово до сада је било успјешно. Тражим начин да моја посвећеност ономе што радим буде изражајна и примамљива, не само посматрачу, већ и ликовној критици”.

Сликарка истиче да, док слика, као да пише писма. Свака њена слика је једно писмо. “Свака моја слика и представља и зове се пут. Тај пут и тај крш црногорски је очигледан на тим мојим путевима, на мојим  сликама. Ја волим тај свој крш, јер сам се ту родила, подигла, живим на кршу, у кршевитој Црној Гори. Жена на стијени, са стијеном на глави, то је та симболика која је пренесена и преведена на моје слике. Свашта се ту може исписати и испричати.

Та љубичаста боја која преовладава на мојим сликама даје једну посебну ноту и један посебан тон свему томе. Љубичаста боја представља моћ, медитацију, величанство, а и Црна Гора је мени величанствена и велика ми је инспирација. Сваки умјетник кокетира са неком одређеном бојом, а ја то радим са љубичастом бојом која прожима све остале боје“, каже Ангелина Јањушевић, чије су слике имали прилику видјети и љубитељи ликовне умјентости у Тузли.

Ово је, иначе, 25. самостална изложба Ангелине Ђоковић Јањушевић. Излагала је до сада у цијелом региону, у Србији, Македонији, Црној Гори, Хрватској, у БиХ, а иза ње је и пуно колективних изложби.

СемберијаИНФО/Љ.Љубојевић