У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику: Светланина креативност :: Semberija INFO ::

 

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику: Светланина креативност


 Највећи православни празник Васкрс у Семберији и на подручју Мајевице традиционално се обиљежава низом занимљивих обичаја. Као и прошле године, тако ће и ове године Вакрс протећи у знаку пандемије вируса корона, те ће већина Сембераца и Мајевичана овај празник обиљежити у кругу породице.

Васкрсу се највише радују дјеца, јер ће тога дана добити лијепо осликана шарена јаја. Ранијих година у Семберији је организовано и традиционално такмичење за најтврђе кувано васкршње јаје, али и ове године, због епидемиолошких мјера, та манифестација неће бити одржана.



Већ на Велики четвртак, три дана уочи Васкрса, домаћице у Семберији почињу осликавати и фарбати вакршња јаја, посебно издвајајући црвено обојено јаје ,,чуваркућу”, које ће у кући чувати до наредног Васкрса. Неки то још увијек раде традиционалним методама, луковином, шарањем јаја воском, дјетелином, разним биљкама, али,  у посљедње вријеме јаја се, углавном, осликавају вјештачким бојама. 



Светлана Вуковић се већ годинама бави декупажом, тако да је и овом приликом дошла да изражаја њена креативност и умијешност, када је у питању украшавање васкршњих јаја и прављење украса за васкршње празнике.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић