Данас је Велики четртак: Посљедњи дан Исусове слободе :: Semberija INFO ::

 

Данас је Велики четртак: Посљедњи дан Исусове слободе


Велики четвртак је, по библијском предању, један од најзначајнијих дана у животу Исуса и његових ученика и уједно посљедњи дан Исусове слободе. Велики четвртак обиљежила су четири велика догађаја: свето прање ногу ученицима, тајна вечера, чудесна Исусова молитва и на крају његово издајство и хапшење.



Пред празник Пасхе, у четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим, гдје је на Велики четвртак била Тајна вечера. Тајна због тога што је на њој установљена Света тајна причешћа. Исус је установио уз ријечи: „Узмите, једите, ово је тијело моје" и „Пијте из ње сви, јер ово је крв моја''. Ове се ријечи могу чути на свакој светој литургији чији је централни дио свето причешће и обиљежава га, баш као на тајној вечери, испијање вина и ломљење колача.

Исус је својим ученицима опрао ноге, учећи их тако сопственим примјером како треба да служе једни другима. Заповиједио им је и да љубе једни друге: „Да љубите једни друге као што ја вас љубим“. Говорио је о предстојећем страдању и свему што ће му се догодити. Исус, као боголики човјек или човјек-бог, унапријед је знао све догађаје који ће услиједити и властито страдање је прихватио као нужност која се мора десити и којом се заокружује његова мисија на земљи.

Ту изговара и Првосвештеничку молитву у којој се помолио за своје ученике, као и за све оне који због њихових ријечи буду повјеровали.

Те ноћи Христа су се одрекла два његова ученика: Јуда Искариотски и Симон Петар, а један од њих, Јуда, га је издао. Треба рећи да је Јуда још на Велику сриједу отишао код јеврејских првосвештеника и рекао: „Шта ћете ми дати и ја ћу вам га издати? А они му положише тридесет сребрњака“, чиме је већ дан прије издао Исуса. Због сјећања на ово издајство сриједом се пости.

Потом Исус одлази у Гетсимански врт, гдје се, знајући за сва страдања која му предстоје моли Оцу своме. Јуда је знао за тај врт, јер се Исус ту често окупљао са својим ученицима, и ту је дошао са слугама првосвештеника и фарисеја. Исуса им је показао, цјеливајући га, јер им је рекао: „Кога пољубим, тај је“, Исус га је упитао: „Јудо, зар цјеливом издајеш сина човјечијега?" Јуда није ништа одговорио. Тако су Исуса одвели пред првосвештеника да му суди.

Те ноћи, ученици су били као стадо без пастира, изгубљени и очајни. Тада је Петар, који је бескрајно волио Христа, поклекао и три пута га се од вечери до зоре одрекао. Питали су га да ли је он један од ученика и да ли је био са Исусом. Петар је одговорио да не зна ко је он и да га не познаје. Кад је трећи пут изустио да није, запјевао је пјетао. Петар се тада сјетио ријечи Исусових да ће га се и он три пута одрећи прије него што запјева пјетао. Петар је схватио колики је његов пад, покајао се из дубине душе и плакао је горким, чемерним сузама, молећи опроштај.

Јуда је, са друге стране, схватио да је то што је урадио ужасно. Дошао је у храм и бацио новац, рекавши да је издао крв невину, али његово окорјело срце није било спремно на покајање. Није могао да се покаје и моли за опроштај, зато се у очајању објесио и тако је додао себи и неопростиви гријех самоубиства и тако је за разлику од Петра (који је постао један од највећих апостола) остао запамћен само као издајник .

Првосвештеници нису хтјели да новац, који је Јуда бацио, ставе у благајну храма. За тај новац је купљена њива да буде мјесто на којем ће се сахрањивати странци. Њиву су прозвали ,,Крвна њива", зато што је за крвави новац купљена.

Зора сљедећег дана није најављивала ништа добро, био је то дан Христовог коначног страдања и највећих мука - Велики петак.