Васкршња изложба УЛУ Свети Лука :: Semberija INFO ::

 

Васкршња изложба УЛУ Свети Лука


У Музеју Семберије свечано је отворена традиционална Васкршња изложба чланова Удружења ликовних умјетника ,,Свети Лука“. Изложба остаје отворена до 15. маја и продајног је карактера.
 
Предсједник удружења Панто Пантић рекао је да је ове године изложено 80 радова 33 аутора и да изложба уз празнични дух носи и поруку мира и љубави.


 
- Умјетност је универзалан језик који олакшава комуникацију међу људима. Вечерас се на јединствен начин представљају 33 члана нашег удружења који имају разнолико образовање и дјелатности којима се баве, а сви они управо својом различитошћу чине удружење  јединственим. Предано су радили на припреми ове изложбе у жељи да дају свој допринос васкрсењу културе у нашем граду која је у великој мјери осиромашена због пандемије корона вируса“, рекао је на отварању изложбе предсједник УЛУ ,,Свети Лука“ Панто Пантић нагласивши да се овом изложбом слави љепота и богатство различитих надахнућа приказаних са различитих стилских полазишта, кроз различите мотиве и у различитим техникама.
 
Према његовим ријечима, захваљујући разумијевању Музеја Семберије, по пети пут у пуном капацитету презентују резултате свог стваралачког дјеловања, те да су се тек у овом репрезентативном простору стекли услови да радови завриједе пуну пажњу бијељинске ликовне публике.
 
- На овогодишњој Васкршњој изложби први пут се представљају четири аутора, то су наши нови чланови. Имали смо и један губитак - Зоран Милошевић, наш дугогодишњи члан нас је недавно напустио. Био је диван колега и са болом смо примили ту вијест“, каже Панто Пантић.


 
Изложбену поставку карактеришу различите теме и мотиви осликани и изрезбарени у скоро свим техникама- од цртежа, уља на платну, фитоколажа, енкаустике, пастела, акварела, акрила, туша, стенцила, оловке, дигиталне илустарије и уникатно-функционалне обраде дрвета.
 
Удружење ,,Свети Лука“ успјешно дјелује у нашем граду већ 17 година, а тренутно окупља око 50 чланова. Неки од њих су отишли путевима самосталне афирмације, а други су дошли. То су афирмисани умјетници, ликовни педагози, привредници, интелектуалци, радници, пензионери, дизајнери који се професионално или из хобија баве сликарством и израдом умјетничких радова. Кад је ријеч о члановима окупљеним у овом удружењу, један број њих, као слободни умјетници, егзистенцију обезбјеђује искључиво продајом својих радова.
 
Удружење током године организује по неколико колективних изложбених поставки, а као најзначајније издвајају Васкршњу изложбу у Музеју Семберије и завршну годишњи изложбу у Градској галерији.

Семберија инфо - М. Решидовић