Марк Твен, књижевник и пустолов :: Semberija INFO ::

 

Марк Твен, књижевник и пустолов


Амерички писац, књижевни класик, Семјуел Ленгхорн Клеменс, познат као Марк Твен, један од највећих хумориста свјетске литературе, умро је 21. априла 1910. године.

Међу првим објављеним дјелима била је једна бајка коју је обрадио, а која је након кратког времена постала врло популарна. Почео је користити псеудоним Марк Твен, што је заправо фраза која се употребљава на ријеци Мисисипи, а значи ,,дубоко два хвата“. Већина најбољих дјела Марка Твена настала је у времену 70-тих и 80-тих година 19. вијека. Нјегова најпознатија дјела су “Доживљаји Тома Сојера”, ,,Краљевић и просјак“, “Живот на Мисисипију” и “Доживљаји Хаклбери Фина”, у којима је приказао јединствене животне ситуације и аутентични амерички стил и говор.

Марк Твен је један од највећих хумориста у свјетској књижевности, први и највећи типично амерички књижевник.
У обимном дјелу остварио је широку лепезу осјећаја и мисли, од пуне животне радости до потпуног безнађа.
Након дјетињства проведеног на обалама Мисисипија учи за типографа, ради као пилот на рјечном броду, одлази у потрагу за златом у Калифорнију, путује по Средњем истоку и Европи….

Његов живот пун пустоловина, успјеха и славе нарушен је смрћу жене и кћери, што је довело до песимизма и тешког очаја у његовм посљедњим радовима.

Марк Твен је рођен у мјесту Флорида, у америчкој држави Мизури, 30. новембра 1835. године и био један од ријетких пријатеља великог изумитеља и визионара Николе Тесле.