ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ РАМАЗАН - МЈЕСЕЦ ПОСТА :: Semberija INFO ::

 

ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ РАМАЗАН - МЈЕСЕЦ ПОСТА


Данас, 12. априла 2021. године са заласком сунца почиње мјесец рамазан.

То је девети мјесец хиџретског, лунарног календара. Рамазан је мјесец у којем је почела објава Кур’ана, свете муслиманске књиге, посланику Мухаммеду прије више од 1.400 година.

У пракси обредословља муслимана овај мјесец је синоним за пост – сустезање од хране, пића и других физичких потреба и прохтјева у периоду од зоре до сумрака. Избјегавање непримјерених облика понашања и говора је такође саставни дио рамазанског поста. 

Овај мјесец садржи и снажну друштвену компоненту. Вјерници су позвани да током мјесеца поста интензивирају своју бригу за сиромашне, сирочад, болесне, старе, оне савладане дуговима, путнике, невољнике... Потичући га на доброчинство према другима снажи се свијест о пролазности човјека. Ако дозволе да их страх од тешке свакодневице учини равнодушним према онима којима је потребна помоћ, како сутра очекивати помоћ Доброчинитеља, Милостивог?



- Већ другу годину муслимани широм свијета дочекују мјесец рамазан у искушењу пандемије вируса корона. Свакако је то додатан изазов, посебно изражен када вјерници желе што више времена проводити у џамијама и на тај начин потврдити оданост и приврженост Божијим прописима. Према упутама које је вјерницима у петак издао поглавар Исламске заједнице у БиХ реис-ул-улема Хусеин еф. Кавазовић молитва, као и друге вјерске активности муслимана у Босни и Херцеговини током светог мјесеца рамазана требају бити усклађене са препорукама епидемиолога, због пандемије корона вируса која је у свом трећем и врло агресивном таласу. Према тим упутама, молитве у џамијама бит ће скраћене, док ће друге вјерске активности бити у потпуности или дјелимично отказане. Препоручено је да дјеца до 12 година и особе из ризичних група молитве обављају код кућа, а да ифтаре, вечеру након цјелодневног поста вјерници организирају искључиво са члановима домаћинства, поштујући одредбе и упутства здравствених власти. Очување здравља је највећи приоритет па је овог рамазана Исламска заједница у БиХ отворила џамије, али само у дијеловима који не би били противни епидемиолошким мјерама, прописане од надлежних државних органа,“ рекао је за „Семберија ИНФО“ Самир еф. Цамић главни имам Меџлиса ИЗ Бијељина.

Семберија инфо - И. Гутић