Вечерас почиње мјесец рамазан, сутра први дан поста :: Semberija INFO ::

 

Вечерас почиње мјесец рамазан, сутра први дан поста


Према таквиму Исламске заједнице у Босни и Херцеговини заласком сунца вечерас, 12. априла наступа мубарек мјесец рамазана, док ће први дан рамазанског поста бити сутра, 13. априла.

Рамазански пост траје 30 дана и завршава се Рамазанским бајрамом, у четвртак 13.маја.

Мјесец рамазан је мјесец обавезнога поста за све пунољетне, здраве муслимане који нису на путу, а у Кур’ану се у том смислу каже: ”О вјерници! Прописује вам се пост, као што је прописан онима прије вас, да бисте се гријеха клонили, и то незнатан број дана; а ономе од вас који буде болестан или на путу – исти број других дана. Онима који га једва подносе – откуп је да једног сиромаха нахране. А ко драге воље да више, за њега је боље. А боље вам је, нека знате, да постите. (Ел-Бекаре 183-184).

Пост је наређен 2. године по хиџри (624.), девети је мјесец исламскога календара. Некад има 29 а некад 30 дана. Муслимани посте у свим годишњим добима с обзиром на лунарни календар. Година муслиманског календара је краћа за десет дана од сунчеве године, па се тако рамазан помјера сваке године за десет дана. Ко пости 36 година редовно постио је рамазан у свако годишње доба и у свим мјесецима и данима.

За муслимане рамазан је мјесец у којем су први ајети (стихови) Кур’ана, свете књиге ислама, објављени посланику Мухамеду прије више од 1.400 година. Током тог мјесеца муслимани се одричу јела, пића, цигарета и сексуалних односа од зоре до заласка Сунца. Пост има за циљ да вјернике приближи Богу и подсјети их на патње оних који су имали мање среће у животу.

Рамазански пост један је од пет стубова ислама, заједно с муслиманским свједочењем вјере, дневним молитвама, зекатом (годишњим издвајањем из иметка) и одласком на хаџ у Меку.

Прошле године вјерници су постили између 11 и 19 сати дневно, зависно од дијела свијета гдје живе.

На крају рамазана муслимани обиљежавају благдан Рамазански бајрам (Еид ал-фитр).

У складу са тренутном ситуацијом, вјерски живот током рамазана у Босни и Херцеговини бит ће организован у оквиру ванредних мјера због пандемије коронавируса.

Обзиром да је рамазан мјесец интензивнијег ибадета, у Исламској заједеници у БиХ и ове године су формирали тим исламских учењака који ће, као и прошле године, одговарати на питања вјерника како би убрзали досадашњи процес добијања одговора.

У овој фази предност ће имати питања из домена ибадета (намаз, пост и зекат) те питања од вјерника са јасно наведеним именима (а не скривеним иза надимака), а као и досада упућена питања бит ће објављивана анонимно, саопштено је из ИЗБиХ.

​БХРТ