ОСВЕЋЕЊЕ ВОДИЦЕ И ДОЛАЗАК СВЕШТЕНИКА У ДОМ :: Semberija INFO ::

 

ОСВЕЋЕЊЕ ВОДИЦЕ И ДОЛАЗАК СВЕШТЕНИКА У ДОМ


Корона и свећење водице учинила другачијом?

Током Васкршњег поста, на овим просторима, уобичајен је долазак парохијског свештеника у дом како би освјештао водицу.

Долазак свештеника у дом требало би да причињава велико задовољство за укућане, јер је то прилика да се присуствује породичној молитви у оквиру које се свети водица.

С обзиром на начин живота и многе који су запослени, свештеник се обично најављује. Међутим, сада је корона учинила своје, па и свећење водице овог Васкршњег поста је различито, како у окружењу, тако и у самој Семберији, у односу на претходни период. Примјера ради у неким парохијама у Србији освећење водице пред Васкрс ,,одложено'' је за петровски пост. Наравно, имајући у виду да ће епидемиолошка ситуација у вези са короном бити знатно боља.
Овдје, у Семберији, освећење водице свештеници обаљају уз поштовање епидемиолошлих мјера и, наравно, уз сагласнот домаћина.

У неким сеоским парохијама, свештеници иду од куће до куће, у бочицама носе освјештану водицу и, не улазећи у домове, дијеле водицу, уз напомену да су здравље и живот на првом мјесту и из предострожности се тако понашају, вјерујући да ће и ово зло које је задесило цијелу Планету брзо проћи.

Иначе, за освећење водице треба припремити посуду чисте воде, свијећу, кадионицу, тамјан, брикет, босиљак и шибицу или упаљач за прислуживање свијеће. Ако било шта од од овог немате, обично свештеник то све има код себе. Пожељно је и да сви чланови породици присуствују молитви. Пожељно је и да све просторије буду отворене како би свештеник сва одјељења окадио и покропио освећеном водицом.

Да би вода, служила за освећење и очишћење оних који је пију или се кропе њоме, свештеник овим светим чином на воду призива Божији благослов, те вода добија силу која служи на исцјељење душе и тијела, на одагнање видљивих и невидљивих непријатеља, на освећење и очишћење оскрнављених ствари и предмета за људску употребу, једном ријечи, на велику духовну корист оних који вјерују и са повјерењем је употребљавају.

Освећење водице по домовима није само „пуки“ обичај, него потреба  вјерника, који осјећају потребу да повремено буду освећени и очишћени кропљењем светом водицом.

Долазак свештеника има за циљ да се његује наша духовност, православље и светосавље, да будно чувамо своју вјеру и своју српску традицију.
Долазак свештеника молитва у дому је за здравље, за породични мир, напредак, срећу и свако друго добро.

Семберија инфо