Митрополит Фотије са вјерним народом у Угљевик Селу: Слава храма и почаст јунацима :: Semberija INFO ::

 

Митрополит Фотије са вјерним народом у Угљевик Селу: Слава храма и почаст јунацима


Срби су изабрали пут крста и васкрсења, поручио је архиепископ и митрополит зворничко-тузлански Фотије.

-Ту су постављени темељи и наш Косовски завјет да је земаљско замалена царство а небеско увијек и до вијека.
Тај идеал нам је Свети Цар Лазар поставио, то је идеал голготе, васкрсења, то је наша историја и на томе смо утемељени, оно на шта смо призвани-рекао је митрополит Фотије.



Након Свете литургије  коју је служио у храму Светог Сисоја Великог у Угљевик Селу, митрополит Фотије је позвао вјернике да се Богу моле, да Бог молитвама Светог Саве, оца нашег духовног, Светог Цара Лазара и Светих мученика косовских врати Србима Косово.

Миторполит Фотије, на данашњој прослави храмовне славе, пожелио је благослов Божији народу угљевичком и начелнику Угљевика Василију Перићу, са жељом да овај град увијек иде путем добра, православним путем, да људи увијек буду на овим просторима у љубави и са Богом.

-Наш блаженопочивши патријарх Павле је говорио “Бог ће помоћи ако има коме” значи ако сам човјек и достојан, Бог ће помоћи. Треба да будемо боголики, христолики људи, па онда ће нам Бог помоћи. То је једини пут у живот вјечни-рекао је митрополит Фотије.

У Угљевик Селу данас су се окупили многи вјерници из тог и других мјеста Подмајевице, као и из расејања гдје је прослављена слава богомоље Свети Сисоје Велики и служен парастос јунацима палим у минулом рату.

Заједно са вјерним народом подмајевичког краја, као и увијек,  био је и начелник Угљевика Василије Перић који је рекао да овако лијеп догађај, дивна духовна радост са митрополитом Фотијем, свједочи да сложни и у љубави можемо се супротставити и највећим недаћама.

-Наши храмови су, видјело се и данас као и сваки пут, не само здања, већ по броју вјерника и љепоти литургије све саме цркве Бога живога. Тако је било , тако је сада и тако ће вазда бити у угљевичком крају-поручио је Перић и честитао свим парохијанима и мјештанима Угљевик Села крсну славу и заштитника Светог Сисоја Великог.

Перић је подсјетио да је у претходном периоду у Угљевик Село улагано у инфраструктуру а све са циљем останка становника и најавио још снажнију подршку угљевичким мјестима за које је рекао да су прелијеп и диван простор који осликава сву љепоту подмајевичког краја.

Одборник у Скупштини општине Угљевик Јово Филиповић, мјештанин Угљевик Села, захвалио је митрополиту Фотију за сву љубав коју пружа српском народу, не само у Републици Српској него свугдје гдје Срби живе и постоје.

Филиповић је изразио задовољство јер је храм Светог Сисоја Великог јединствен у својом љепоти, на понос мјештана Угљевик Села којима је  из свег срца честитао данашњу крсну славу и духовну радост.